Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «συμπληγάδες» μπρος στο ενδεχόμενο εκλογών το 2021

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «νικήθηκε» μια φορά από τον κορονοϊό και μετατέθηκε για το 2021, αφού ο δίσεκτος χρόνος εντός του οποίου ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή του μετρά πια… μέρες κι αφήνει πίσω του πληγές.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Κάθε μέρα που περνά τα στοιχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα πληθαίνουν, οι γρίφοι που έχει να λύσει γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκοι και η «δίσεκτη» περίοδος, που ξεκίνησε  για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από την εκλογική ήττα, της 7ης Ιουλίου του 2019, φαίνεται να, συνεχίζεται … Και οι λόγοι δεν είναι μόνον θεωρητικοί, ή προϊόντα πολιτικής ανάλυσης, αλλά προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβέρνησε τον τόπο επί 4,5 χρόνια, αλλά ποτέ δεν πήρε την εξουσία», επαναλαμβάνουν, όλο και πιο συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα, «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη, αλλά και άριστοι γνώστες των τεκταινομένων στο εσωτερικό του κόμματος. Κι ίσως αυτή να είναι μια θέση – «κλειδί» για την καλύτερη κατανόηση των   δεδομένων. Διότι σήμερα, ενώ φαίνεται πως ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει τα αίτια της ήττας του 19, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει μια καθημερινή συστοιχία επιθέσεων, φημών και πληροφοριών για ζητήματα που είτε ανακύπτουν, είτε επανέρχονται στην επικαιρότητα παράλληλα με το «στοίχημα» της δημιουργίας «νέου ΣΥΡΙΖΑ»

Πυρά εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Το εγχείρημα της διεύρυνσης, ακόμη εξελίσσεται, χωρίς ακόμη να έχει αποδώσει απόλυτα η «συγκολλητική ουσία», έτσι ώστε να είναι πειστική η προοπτική της ανανέωσης, αλλά και η δυναμική της επαναδιεκδίκησης της εξουσίας. Σκόρπιες φήμες για θέμα ηγεσίας – που κανείς όμως δεν θέτει ευθέως, στον άνθρωπο στον οποίον κατά τεκμήριο οφείλεται η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό  πάνθεον το 2015 – και αδυναμία επικοινωνιακής «αντεπίθεσης» στα πυρά που δέχεται καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ για πλειάδα ζητημάτων από μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ, συμπληρώνουν το δίχως άλλο, προβληματικό ψηφιδωτό. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «ενορχηστρωμένη επιχείρηση από την μεγάλη μερίδα των Μ. Μ. Ε. με την κυβέρνηση στο πόντιουμ του μαέστρου». Αυτή η αιτίαση όμως δεν αντέχει για πολύ ακόμη – από μόνη της.

Στην παρούσα φάση οι πολιτικές συνθήκες είναι δεδομένες και σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητες. Η κυβέρνηση μοιάζει πανίσχυρη και ικανή να βουτά ανά πάσα στιγμή ακόμη και τα πιο μεγάλα λάθη της στην «Κολυμβήθρα» της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Και τούτο διότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μοιάζει να ασφυκτιά στις… Συμπληγάδες Πέτρες της άγονης αναζήτησης των αιτίων της ήττας και μιας … αγνώστου πατρός ιδεολογικής καθαρότητας . Κι όσο συμβαίνει αυτό η εικόνα θα παγιώνεται και θα βάζει… ιδέες στον Κυριάκο Μητσοτάκη να «πληρώσει» την Αξιωματική Αντιπολίτευση με το ίδιο νόμισμα του Σεπτεμβρίου του 15, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έσυρε την ΝΔ «ζαλισμένη» και κατ’ ουσίαν με υπηρεσιακό αρχηγό, σε εκλογές με προδιαγεγραμμένη έκβαση. Δεν είναι τυχαίο το πρωτοσέλιδο της σοβαρής φιλοκυβερνητικής ΕΣΤΙΑΣ που ουσιαστικά προανήγγειλε εκλογές μέσα στο 2021, αφού θα έχουμε ξεμπερδέψει, με οποιονδήποτε τρόπο,  από την Πανδημία. Και τότε οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν αναγκαστικά –ίσως και ανεξέλεγκτα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM