Σύνοδος Κορυφής: Στην κορυφή της ατζέντας τα εμβόλια – «Δώστε χρήματα στην Τουρκία» η γερμανική θέση

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα 25 και αύριο 26 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ιδιαίτερη η συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Στο κέντρο των συζητήσεων θα είναι οι εμβολιασμοί και οι δυσκολίες στην προμήθεια των εμβολίων, καθώς οι εταιρίες καθυστερούν τις παραδόσεις.

Να θυμίσουμε πως από τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά του COVID-19. Η κίνηση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από το Λονδίνο, πρώτη χώρα προορισμού των δόσεων που εξάγονται από την ήπειρο.

Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει να εμποδιστούν οι εξαγωγές εμβολίων που προορίζονται για χώρες που παράγουν και οι ίδιες εμβόλια, συστατικά ή εξοπλισμό, και που δεν παραδίδουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υγειονομικό πιστοποιητικό

Το υγειονομικό πιστοποιητικό που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκολύνει τα ταξίδια στην Ε.Ε. και να σωθεί η θερινή τουριστική περίοδος, θα συζητηθεί επίσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., οι οποίοι θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος).

Το βράδυ το τηλεφώνημα Μπάϊντεν

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν σε νέες βάσεις. Στις 22:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Η τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο αναμένεται να συζητηθεί και πάλι στη Σύνοδο, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί – ενόψει της συνάντησης των ηγετών τον Ιούνιο- με στόχο  την ενίσχυση της δέσμευσης της Ε.Ε. με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Η ελληνική και κυπριακή πλευρά

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων εμπεριέχονται κίνητρα στην Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει να αποκλιμακώνει την ένταση, με την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά ωστόσο να έχουν κάνει ήδη παρατηρήσεις επί του προσχεδίου. Η Αθήνα πιέζει για αλλαγές στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία, με «εργαλείο» την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ελάχιστο είναι να γίνεται αποδοχή στο κείμενο συμπερασμάτων της εν λόγω έκθεσης, καθώς η ελληνική πλευρά επισημαίνει την ανάγκη τα συμπεράσματα της Συνόδου να κινούνται στο ίδιο πνεύμα.

Γερμανία: Επιπλέον χρήματα σε Τουρκία

Η παραδοσιακή σύμμαχος της Τουρκίας, η Γερμανία θα στηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής μια επί της αρχής απόφαση να διαθέσει η Ε.Ε. στη γείτονα και άλλα χρήματα για τη φιλοξενία των προσφύγων στο έδαφός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM