Ράμα: «Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια»

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόσει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αναγνωρίζει ο Αλβανός πρωθυπουργός

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και τα Ιόνια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου αναγνωρίζει και υπερασπίζεται ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, την ώρα που στη χώρα του συνεχίζεται ο σάλος μετά την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Σύγκρουση Ράμα - Μέτα

Άλλη άποψη ωστόσο έχει ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», ανέφερε ο Πρόεδρος Μέτα.

Η απάντηση Ράμα

Απαντώντας στον Ιλίρ Μέτα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως όσοι του επιτίθενται προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη κατηγορώντας τον, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατον να γίνει μυστική συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει η Tv Klan, η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Η αρχή της αντιπαράθεσης ξεκίνησε όταν το Δημοκρατικό Κόμμα έθεσε έξι ερωτήματα στον Έντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

Την ίδια ώρα σε ισχύ τέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.