Φίλης για σύλληψη μαθητών: «Η κυβέρνηση καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό»

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί από την πολιτική σκηνή της χώρας αναφορικά με τη σύλληψη μαθητών, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

μαθητές που συνελήφθησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη (15/10) αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα (19/10).

Μπροστά από τα δικαστήρια υπήρξε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα τη στιγμή που ο 14χρονος Βαγγέλης αφέθηκε ελεύθερος με τη συνοδεία της μητέρας του.

Ο 14χρονος Βαγγέλης ανέφερε σε δηλώσεις του για τη συμπαράσταση των συμμαθητών του πως «είμαστε μια οικογένεια». Παράλληλα, για τις συνθήκες κράτησης τόνισε πως κοιμήθηκε στο πάτωμα.

Φίλης: «Η κυβέρνηση αντί για διάλογο καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό»

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Πόσο υπερήφανη είναι η Δημοκρατία, όταν οι Αρχές φορτώνουν κακουργήματα σε 14χρονα παιδιά; Όταν τα φυλακίζουν και τα απομονώνουν για τέσσερις μέρες από τις οικογένειές τους; Όταν η νεολαία αντιμετωπίζεται ως εχθρός; Ντροπή!», σημειώνει ο Ν. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «τα αιτήματα των μαθητών και των μαθητριών είναι τα αιτήματα όλου του ελληνικού λαού για υγειονομικές συνθήκες ασφάλειας, για μια Παιδεία ποιότητας και ισότητας».

«Η κυβέρνηση αντί για διάλογο καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό. Με ΜΑΤ και βία, όμως, δεν γίνεται παιδεία», τόνισε σχετικά, για να καταλήξει: «Οι μαθητές είναι αθώοι και γι` αυτό δεν θα μείνουν ανυπεράσπιστοι. Να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση της έντασης και της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση. Τώρα, πριν είναι αργά».

Παρόμοιες αντιδράσεις έρχονται και από το ΚΚΕ με τον βουλευτή Νίκο Παπαναστάση να τονίζει:

«Είμαστε εδώ σήμερα, γιατί θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το δικαίωμά τους στην υγεία και το δικαίωμά τους να έχουν φωνή και λόγο και να διεκδικούν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά».

«Η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σήμερα, ενοχοποίησε το δικαίωμα των νέων να διεκδικούν και έδειξε τον αυταρχισμό της. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σπέρνει ανέμους και στη συνέχεια θα θερίσει θύελλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των νέων, των φοιτητών και των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση, για την υγεία τους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM