Πέτσας: Παράταση της καραντίνας μέχρι 14 Δεκεμβρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημοποίησε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου και, ταυτόχρονα, το άνοιγμα των αμιγώς εποχικών καταστημάτων στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την παράταση του lockdown, o Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πάνω από 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα θα δραστηριοποιηθούν από τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον θα επιτρέπεται η πώληση των χριστουγεννιάτικων προϊόντων και από τα σούπερ μάρκετ.

του Μάκη Θεοδώση

Οι λεπτομέρειες του ωραρίου λειτουργίας θα ανακοινωθούν αύριο από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Άλλα σημαντικά σημεία από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Εξήρε τη νέα πρωτοβουλία της Pfizer, που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα με τη δημιουργία μονάδας στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μηνύματος από τον πρωθυπουργό, εξήγησε πως «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία, θα ακούσουμε την εισήγηση των ειδικών και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Διαβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης με την επέκταση των μέτρων «να συμπληρώσει το πακέτο στήριξης, ιδιαίτερα των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Όταν επεκτείνουμε τα μέτρα, η κυβέρνηση συμπληρώνει το πακέτο στήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά αναμένει τη μόνιμη και διαρκή αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να κάνει δημόσια το εμβόλιο και θα καλέσει και τον πολιτικό κόσμο να ανταποκριθεί, γιατί διά του παραδείγματος θα κινητοποιηθούν και εκείνοι που εμφανίζονται δύσπιστοι.

Σε ερώτηση για το υποσύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, εξήγησε πως όλες οι πληροφορίες τροφοδοτούν το κεντρικό σύστημα του ΕΟΔΥ.

Για την πιθανότητα τρίτου κύματος της πανδημίας και για τα μέτρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ανέφερε πως «κάθε κράτος έχει τη δική του στρατηγική, που προσαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πάμε πολύ προσεκτικά και, μόλις γίνει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, θα πράξουμε ανάλογα», πρόσθεσε.

Επίσης, όσον αφορά τη διάσωση 32 νέων μεταναστών από πνιγμό στη θάλασσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η Τουρκία κλείνει τα μάτια και η ακταιωρός της έκανε ελιγμούς και δεν βοήθησε στη διάσωσή τους. Το Λιμενικό κάνει το καθήκον του και αξίζουν συγχαρητήρια. Η Ελλάδα θα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», αποσαφήνισε.

Σε περίπτωση άσκησης βέτο από τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής απάντησε πως θα εκτιμηθεί ανάλογα με τις θέσεις των εταίρων μας και τις αποφάσεις για λίστα μέτρων κατά της γείτονος.

Τέλος, για τη φωτογραφία στην Πάρνηθα τόνισε πως «κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική, ψάχνουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει και η πολιτική με τσουρέκια και ποδήλατα δεν μπορεί να καλύψει αυτούς που ήταν στα κότερα με πούρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM