Πέτσας: «Κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ροχώρησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών όπου και αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας, στην αφόρητη πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. αλλά προανήγγειλε και την κρατική στήριξη της Aegean ύψους 120 εκατ. ευρώ με συμμετοχή και των μετόχων της.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Πέτσας τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας, την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), ενώ διευκρίνισε πως ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στο «κόκκινο».

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη»

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000. Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC, σχεδόν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται "στο κόκκινο" με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας».

«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση. Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Είναι αναγκαίο να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας

«Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.

Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.230 ΜΕΘ

Ο Στέλιος Πέτσας δε, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το Ε.Σ.Υ. Ο ίδιος δήλωσε: «Σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230 ΜΕΘ. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200 ΜΕΘ. Και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊού, ξεπεράσαμε τις 1.500».

Για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

«Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Και εξήγησε: «Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους».

Παράλληλα, όπως ανέφερε, υπήρξε μέριμνα ώστε στις δύο αυτές ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων σε άλλες κλινικές.

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας».

«Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες, να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Και τόνισε: «Όλοι οι Έλληνες τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».

Δείτε όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

 

Κρατική στήριξη της Aegean

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση προχωρά στην στήριξη της εταιρίας Aegean, «του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό».

«Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Επιπρόσθετα: «Σημειώνεται ότι, το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών».

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM