Οι 4 προτάσεις Τσίπρα για την ενίσχυση των πληττομένων από την πανδημία

Να καλύψει το κράτος το δώρο Χριστουγέννων Να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία Οι 4 προτάσεις Τσίπρα από το βήμα της Βουλής

Από το βήμα της Βουλής κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο για τις πληττόμενες από τον κορονοϊό κοινωνικές ομάδες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τέσσερις προτάσεις για την ενίσχυση των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων από την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η συναίνεση των κομμάτων προς αντιμετώπιση της πανδημίας με ενιαίο μέτωπο, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στάση του πρωθυπουργού να μην αναφερθεί καν στις εν λόγω προτάσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Τσίπρας: «Δεν βρήκατε ένα λεπτό για τις προτάσεις μας»

«Δεν βρήκατε ένα λεπτό από τα είκοσι λεπτά της ομιλίας σας, ώστε να μας πείτε για ποιον λόγο δεν υιοθετείτε ούτε μία από τις προτάσεις που καταθέτουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε μάλιστα πως κάποιες από αυτές αφορούν τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «την ξεγελάσατε για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα οφείλετε το ελάχιστο, να της ανταποδώσετε».

Αναλυτικά οι 4 προτάσεις Τσίπρα για την ενίσχυση των πληττομένων από την πανδημία:

  • «Για το δώρο των Χριστουγέννων, και με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου, αλλά και την άμεση ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους και για να πάρουν ακέραιο το δώρο, πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.
  • Καταβολή εντός του Δεκεμβρίου του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που περιλαμβάνουν έστω και ένα μέλος τους που είναι άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός, που είναι αγρότης, που ανήκει στα άτομα με ειδικές ανάγκες, που είναι εργαζόμενος στον πολιτισμό, που είναι ελεύθερος επαγγελματίας και αυτοαπασχολούμενος και έχει δει τα εισοδήματά του να πλήττονται ραγδαία τον καιρό της πανδημίας. Προτείνουμε 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και 100 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος νοικοκυριού.
  • Δωρεάν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και απαγόρευση διακοπής παροχών ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, ειδικότερα σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Μιλάμε για ένα μέτρο το οποίο έχει ακολουθηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και μιας και μιλάμε για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδίως όταν αυτό αφορά σήμερα τη μοναδική δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση, είναι κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον κοινωνικό ιστό.
  • Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των συμπολιτών μας με αναπηρία, με μια ειδική τροπολογία που καταθέτουμε: πρώτον, παράταση σε όλους όσοι ήδη παίρνουν αναπηρικό επίδομα για έξι ακόμη μήνες, χορήγηση του επιδόματος σε όσους κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ, αποζημίωση της διάγνωσης σε ιδιώτες γιατρούς για δεκατέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας ΑμεΑ που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο γιατί τα νοσοκομεία λόγω αυξημένου φόρτου δεν ανταποκρίνονται και, τέλος, χορήγηση ειδικά για τον Δεκέμβριο διπλού επιδόματος αναπηρίας».

Οι δαπάνες για την υγεία

Ειδική αναφορά στο θέμα των δαπανών για την υγεία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αύξησή τους στον προϋπολογισμό:

«Ισχυρίζεστε πως για την υγεία έχετε δώσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Εντάσσετε στις δαπάνες για την υγεία τις δαπάνες που αφορούν την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε αναστολή; Τις εντάσσετε σε δήθεν δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, τη χασούρα των διαλυτικών πολιτικών σας την εντάσσετε στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM