Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για επείγουσες οικονομικές παρεμβάσεις για την πανδημία

Άδεια Βουλή

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών 

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, με ηλεκτρονική διαδικασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Του Μάκη Θεοδώση

Επί της αρχής και επί του συνόλου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, με τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου να γίνονται αποδεκτά με ευρεία πλειοψηφία.

Το άρθρο 30 (οικονομική ενίσχυση στην «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.») ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και το άρθρο 41 (Παραχώρηση ακινήτων στο σωματείο «Ν.Γ.Σ.Θ. ΗΡΑΚΛΗΣ 1908») πέρασε παμψηφεί. Για τη στήριξη του εθνικού αερομεταφορέα υπήρξε έντονη διαφωνία για τον τρόπο που το Δημόσιο θα κρατήσει στην κατοχή του μέρος των μετοχών της εταιρείας.

Βεσυρόπουλος: Έμπρακτη η στήριξη από κυβέρνηση

Όπως ανέφερε στο κλείσιμο της πολύωρης συνεδρίασης ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη στόχευση να κρατήσει ζωντανή την οικονομία και να στηρίξει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, προετοιμάζει την επόμενη μέρα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. «Αυτόν τον σκοπό, άλλωστε, έχει η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των έργων που έχουν τα εχέγγυα για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος για τη ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι πρέπει «όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι από αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση πρέπει να βγούμε όλοι μαζί, ενωμένοι και πιο δυνατοί». «Αυτός είναι ο στόχος της επόμενης μέρας, αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Παράταση θητείας προέδρων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ λόγω πανδημίας

Στο ψηφισθέν νομοσχέδιο περιλήφθηκε επίσης τροπολογία, που κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία προβλέπεται ότι, εφόσον η διαδικασία επιλογής (συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου) δεν έχει ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της θητείας των προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και μέχρι την ολοκλήρωση αυτής, παρατείνεται μεταβατικά η θητεία των προαναφερομένων υπηρετούντων προσώπων ή καλύπτεται μεταβατικά η θέση αυτών (άρθρα 20 – 22 του ν. 4735/2020). Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η θητεία των ανωτέρω λήξει πρόωρα για οποιονδήποτε λόγο.

Η τροπολογία έγινε δεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM