Άνοιξε η πλατφόρμα για το νόμο Κατσέλη – Τι δήλωσε ο Τσιάρας

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Πρόσφατα ψηφίσαμε τον νέο νόμο, προκειμένου οι εκκρεμείς υποθέσεις από τον νόμο Κατσέλη να εκδικαστούν, μέχρι το τέλος 2021. Αυτό ήταν μια υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον Ιούλιο του 2018. Ειδικότερα, υπήρχαν υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2014 και παίρνουν ημερομηνία εκδίκασης μετά το 2032. Με τον προηγούμενο νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε δίνουμε ένα τέλος στην ψεύτικη πραγματικότητα. Από χθες (σ.σ. 1 Δεκεμβρίου) έχει ανοίξει η πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι δανειολήπτες να κάνουν αίτηση και να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, όπου οι υποθέσεις είναι εκκρεμείς απέναντι στα ειρηνοδικεία. Υπάρχει χρόνος προκειμένου να συλλεγούν τα απαραίτητα έγγραφα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σχετικά με τον νόμο Κατσέλη.

Και συνέχισε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτός ο νόμος δεν έγινε για να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, αλλά για να διασφαλίσει το πραγματικό δικαίωμα αυτού που δικαιούται την προστασία της Α’ κατοικίας και επιπλέον να εναρμονιστεί η χώρα μας».

«Να προσθέσω πως τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν πάνω από 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Με την πρωτοβουλία αυτή που αναλάβαμε δίνουμε πραγματική προστασία στους δανειολήπτες που δικαιούνται», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.

«Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό των ανοιχτών υποθέσεων», κατέληξε ο υπουργός.

«Έτοιμος ο νόμος για τη συνεπιμέλεια των παιδιών»

«Το Οικογενειακό Δίκαιο στην Ελλάδα είχε αναμορφωθεί τελευταία φορά το 1983. Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε πολύ έντονα φαινόμενα χρησιμοποίησης των παιδιών στην αντιπαράθεση των γονέων που χώριζαν. Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθέτηση που προτείνουμε και μέσα από την οποία προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα στους γονείς που χωρίζουν. Διασφαλίζεται η από κοινού και από τους δύο γονείς γονική μέριμνα (ένας όρος ευρύτερος, που περιέχει και τη συνεπιμέλεια). Διασφαλίζεται η τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο του χρόνου επικοινωνία του παιδιού και με τον άλλο γονέα. Θα κυμαίνεται από τον μισό χρόνο έως το ένα τρίτο του χρόνου με τον άλλο γονέα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για το θέμα της συνεπιμέλειας μετά το διαζύγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM