Μητσοτάκης - Νετανιάχου: Συμφωνία για «πράσινο διαβατήριο» για τον τουρισμό

Οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του 

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, και μετά τις συνομιλίες τους έκαναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το θέμα της πανδημίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η τοποθέτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις επαφές τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», που θα επιτρέπει σε ταξιδιώτες από το Ισραήλ, μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων, να μεταβαίνουν χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα. «Κι αυτά είναι καλά νέα για όλους μας», τόνισε. «Είναι καλό για τις χώρες μας αλλά είναι και καλό για ολόκληρη την περιοχή».

Ο κ. Νετανιάχου έκανε αναφορά σε κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών, μιλώντας για δύο δημοκρατίες στην άκρη της Μεσογείου και επισημαίνοντας πως η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έβαλαν τις βάσεις του σύγχρονου πολιτισμού και έχουν κοινούς στόχους για σταθερότητα, ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή. «Η συνεργασία μας μας επιτρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας», επισήμανε και αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed, με ειδική αναφορά σε κάποιες καινοτόμες ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε η συνεργασία για την αμοιβαία ενίσχυση του τουρισμού καθώς και το πώς θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση της διασφάλισης της υγείας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νετανιάχου μίλησε για ένα εισπνεόμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές και σε ελληνικό νοσοκομείο.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών που έχει επιτύχει η χώρα του. Στη βάση αυτή επισήμανε ότι η Ελλάδα θα καλωσορίσει Ισραηλινούς τουρίστες μετά την άρση των περιορισμών χωρίς επιπλέον προαπαιτούμενα. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας, την οποία επεξεργάζονται εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προωθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. την ιδέα «ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των ορίων της Ε.Ε.», επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μια δοκιμή και για άλλες, τρίτες χώρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική. «Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει ειρηνική και ασφαλής για όλες τις χώρες της περιοχής», τόνισε.

Δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη συμφωνία Αθήνας και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι είναι ενδεικτική της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλο περιθώριο συνεργασίας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό κ.α.

Τέλος, αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές» όταν ρυθμιστούν διαδικαστικά και κανονιστικά θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM