Μητσοτάκης: «Κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό»

Λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο - Ενιαία και αδιαίρετη Κύπρος

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον κυπριακό λαό», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το βασικό θεμέλιο για την επίτευξη αυτής της λύσης είναι να στηρίζεται στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που αποδέχεται μόνο τη διζωνική κοινότητα, με μια ταυτότητα και ένα κράτος, σεβόμενη τα δικαιώματα όλου του κυπριακού λαού, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετεί αυτό το μοντέλο, απορρίπτουν το ανακοινωθέν του προέδρου των Ηνωμένων Εθνών. Επιμένουν στη θεωρία των δύο κρατών, που δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την Ε.Ε., αφού έχει δεχτεί την Κύπρο ως ενιαίο μέλος. Ο ουσιαστικός διάλογος μπορεί να γίνει μέσα μόνο σε αυτό το πεδίο και επίσης έχουμε αμετακίνητη τη θέση της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

«Στην άτυπη πενταμερή θα λάβουμε μέρος μόλις τη συγκαλέσει ο κ. Γκουτέρες και ευελπιστούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η συνέπεια της Άγκυρας θα κριθεί σύντομα και η Ελλάδα απέδειξε για σχέσεις καλής γειτονίας την καλή της πρόθεση με Ιταλία και Αίγυπτο, με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τα σχήματα με το Ισραήλ είναι σχήματα ειρήνης και θα συνεχιστούν τα τακτικά συμβούλια των τριών χωρών προς το τέλος του Μαρτίου», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε πως «θα επιμείνουμε η Ευρώπη να λάβει τις ποσότητες εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί από τις εταιρείες, ελπίζω να κλείσει αυτό το θέμα σύντομα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε μεταξύ μας, ώστε να γίνει μια απόδειξη ασφαλούς μετακίνησης για τον τουρισμό», υπογράμμισε.

Τέλος, έκανε μια αναφορά στο βιβλίο του γιου του Γιάννου Κρανιδιώτη. «Δεν είναι ανοχύρωτη πόλη η Κύπρος, θα ξαναγίνει Μεγαλόνησος», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM