Μηταράκης για προώθηση μεταναστών: Καλούμε την Τουρκία να συμμορφωθεί και να σταματήσει τις προκλήσεις

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με δήλωσή του κάλεσε την Τουρκία να «συμμορφωθεί και να σταματήσει τις προκλήσεις»

Για τα πολλαπλά περιστατικά προώθησης μεταναστών στην Ελλάδα από την τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε ανακοίνωση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει την αδικαιολόγητη πρόκληση και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση.

«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά κατά τα οποία η τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο.

Καλούμε την Τουρκία να:

1) Σταματήσει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση.

2) Επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία.

3) Συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση».

Η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:
Εντοπίστηκε λέμβος με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών

Υπενθυμίζεται πως κατά τις πρωινές ώρες, ανοιχτά της Λέσβου, εκτός από το περιστατικό με τους επικίνδυνους ελιγμούς της τουρκικής ακταιωρού πλησίον σκάφους του Λιμενικού,  εντοπίστηκε από άλλο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος αναφέρει το εξής: «Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντες της λέμβου περισυνελέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM