ΥΠΕΞ στον Τούρκο υφυπουργό: Προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας

τουρκος υφυπουργός

Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Σελίμ Κιράν, «χαϊδεμένου» του Ερντογάν, στη Θεσσαλονίκη ξέφευγε εξαρχής από το διπλωματικό πλαίσιο και εντασσόταν σαφώς σε ένα άλλο, έντασης και προκλήσεων, της γειτόνου. Ο Τούρκος πολιτικός, αφού επισκέφτηκε το Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης, θεώρησε σωστό να κάνει ανάρτηση σχετικά με τις εμπειρίες του.

τουρκος υφυπουργός
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη

«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς λειτουργούς. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο "ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο"» ήταν η γεμάτη προκλήσεις ανάρτηση του Τούρκου διπλωμάτη, που ανακαλύπτοντας «πιέσεις και περιορισμούς» στη μουσουλμανική κοινότητα που βάφτισε τουρκική, ήταν σαφές πως δεν στόχευε στο «ειρήνη στο σπίτι».

Σεβασμός στη Συνθήκη της Λωζάνης και το Διεθνές Δίκαιο

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν στον προκλητικό Τούρκο υφυπουργό. «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι «στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

υπουργείο Εξωτερικών

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ευημερεί, «αριθμεί περίπου 120.000 κατοίκους, Έλληνες πολίτες» και προσθέτουν πως «στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη». Από τη Βασιλίσσης Σοφίας διαμηνύεται πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων.