Ανίχνευση κορονοϊού με εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ιχνηλάτηση του κορονοϊού δύο εβδομάδες μετά την επαφή - Πώς θα λειτουργεί - Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Του Μάκη Θεοδώση

Μια «έξυπνη» εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορooνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, ετοιμάζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Θα αποτελεί μια alarm σύσταση προς κάθε πολίτη, με προαιρετικό χαρακτήρα και χωρίς να κοινοποιεί τα προσωπικά δεδομένα.

Προειδοποίηση επαφής με τον ιό, όχι νόσηση

Το tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), που θα είναι διαθέσιμο σε smartphones τόσο με λογισμικό IOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία bluetooth. «Κατεβάζοντας» οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται το bluetooth και έτσι σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των δύο μέτρων, και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω της εφαρμογής, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών, ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμη και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνετε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από κορονοϊό, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί.

Πλήρης κάλυψη της ταυτότητας του «κρούσματος»

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά, ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δεν θα παρέχεται κανένα στοιχείο για το «κρούσμα», ούτε το όνομα του ούτε ο χρόνος και ο χώρος στον οποίο εκτέθηκαν.

Ωστόσο, για να φέρει αποτελέσματα η εφαρμογή, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, αν και η χρήση της δεν θα είναι υποχρεωτική. Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM