«Κοκορομαχία» κορυφής και στο βάθος… μίνιμουμ συναίνεση για την πανδημία

Κλίμα προσπάθειας για μίνιμουμ συναίνεση προέκυψε χθες – παρά τις στιγμές έντασης που καταγράφηκαν στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Αν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε διεξαχθεί σε άλλο χρόνο και υπό ομαλότερες αναλογικά συνθήκες, δεν θα υπήρχαν πολλά στοιχεία που θα έκαναν εντύπωση.

Υψηλοί τόνοι, πολύ μεγάλη δόση παρελθοντολογίας - χρήσιμη και μη - παραδοχές παθογενειών αλλά και ευθύνες - «μπαλάκι» από τον έναν πολιτικό αρχηγό στον άλλον.

Ποιος ήταν ο στόχος της χθεσινής «κοκορομαχίας με μέτρο»;

Ακόμα κι οι «μεταχρονολογημένες» παραδοχές λανθασμένων κινήσεων και εκτιμήσεων λίγη σημασία έχουν στην παρούσα φάση αφού το πεδίο που αφορούν δεν είναι κάτι που «μπορεί να περιμένει». Αλλά αφορά τη δημόσια υγεία που «λαβώνεται» καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα. Ποιος, αλήθεια, ήταν ο στόχος της χθεσινής «κοκορομαχίας με μέτρο».

Να ενημερωθούμε; Να ακούσουμε προτάσεις ή πρωτοβουλίες; Να μας περιγραφεί η προοπτική εξόδου από τον λαβύρινθο της πρωτόγνωρης μάστιγας. Ή μήπως να δώσουν οι πολιτικοί ταγοί «ατάκες για τίτλο» στο δημόσιο λόγο. Έχουμε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη και πιο σύνθετη κρίση των τελευταίων – αρκετών – δεκαετιών.

Γίνονται λάθη; Τεράστια, αλλά δίνεται και μάχη

Υπάρχουν κενά; Αδιαμφισβήτητα. Γίνονται λάθη; Τεράστια. Αλλά δίνεται και μάχη, Υπάρχει η αίσθηση πως η κριτική που ασκείται στη κυβέρνηση θα ήταν πολύ ηπιότερη αν δεν είχε επιχειρήσει να πιστωθεί τόσο εξόφθαλμα το πρώτο – και πιο ήπιο – κύμα της πανδημίας.

Δε φρόντισε να αξιοποιήσει το διάστημα αυτό για να λύσει τα προβλήματα που τώρα ορθώνονται σαν ανίκητα μπροστά μας.

Ναι, ο πρωθυπουργός δίνει μάχη… Και έστειλε καλό μήνυμα χθες αποδεχόμενος κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης , ομοίως και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μπήκε στη διαδικασία να καταθέσει κάποιες…

Αφορμές για «κοκορομαχία»

Αφορμές για αχρείαστη κοκορομαχία – παρόλα αυτά – δόθηκαν: Τα τραπεζώματα του κ. Πολάκη – πολύ καλή μεριά να «ρίξουν την μπάλα» οι κυβερνητικοί όταν «ζορίζουν» τα πράγματα…

Η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι «πέσαμε έξω στην εκτίμηση μας» δίνει την ίδια ευκαιρία στην αντιπολίτευση.

Και τα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» της ελάσσονος αριστεράς που κόπτεται γιατί δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου – σε καιρό πανδημίας…

Κάποιοι θα πουν ότι «κάπως πρέπει να δοθεί το στίγμα τους» - θα ήταν όμως χρήσιμο να ζυγιστούν όλοι στην πλάστιγγα της ευθύνης…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM