ΚΙΝΑΛ: Πρόταση νόμου για τη φύλαξη και την προστασία των ΑΕΙ

Το έργο της φύλαξης και προστασίας ανατίθεται σε ειδική Υπηρεσία Φύλαξης που συστήνεται ως αυτοτελής οργανική δομή των ΑΕΙ

Πρόταση νόμου για τη «Φύλαξη και προστασία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ)» κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, όπως αναφέρεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «η ευθύνη φύλαξης των χώρων των ΑΕΙ ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα, ως έκφανση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου. Το έργο της φύλαξης και προστασίας ανατίθεται σε ειδική Υπηρεσία Φύλαξης που συστήνεται ως αυτοτελής οργανική δομή των ΑΕΙ, υπαγόμενη απευθείας στον Πρύτανη, η οποία συνεργάζεται με κάθε αρμόδια δημόσια αρχή».

Ορίζεται, ειδικότερα πως το «αντικείμενο της Υπηρεσίας Φύλαξης παραμένει η ενίσχυση της ασφάλειας του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών και επισκεπτών των ΑΕΙ. Της Υπηρεσίας προΐσταται προϊστάμενος με πενταετή θητεία, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο επιλογής. Η Υπηρεσία έχει την ευθύνη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές των ΑΕΙ και τις λοιπές δημόσιες αρχές, διατηρώντας την αρμοδιότητα ειδοποίησης της αστυνομικής αρχής σε περίπτωση τέλεσης πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός των χώρων αρμοδιότητάς της».

Τι είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά

Να σημειωθεί εδώ πως σε παλαιότερη τοποθέτησή της, η Φώφη Γεννηματά είχε αναφέρει πως «ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι τελείως λάθος», ενώ πρόσθεσε πως «έτσι οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο, σε σύγκρουση, σε πόλωση. Δεν επιτρέπει τη συνεννόηση και την εξεύρεση λύσης». Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως εδώ και έναν χρόνο «προσπαθήσαμε να θέσουμε το θέμα, από τότε που συζητούνταν το θέμα του ασύλου», ενώ δήλωσε πως είχε επικοινωνήσει προσωπικά τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με την υπουργό Παιδείας.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Στις 13:00 ήταν προγραμματισμένο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Στο σημείο βρέθηκαν φοιτητικές παρατάξεις, εκπαιδευτικοί, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο αίτημα των φοιτητών είναι να μην επιτραπεί η παρουσία της Αστυνομίας στα ΑΕΙ, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM