Κατρούγκαλος: «Είναι ώρα η Ελλάδα να απειλήσει με τη χρήση βέτο»

Την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σχολίασε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο πρώην ΥΠΕΞ και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τη στάση της δεν αποτρέπει παράνομες εργασίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, ο πρώην ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει στη Σύνοδο Κορυφής με τη χρήση βέτο.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Στη Χάγη θα γίνει παραπομπή μόνο για ένα ζήτημα, το οποίο αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, γιατί δεν υπάρχει άλλη υπαρκτή διαφορά από πλευράς Διεθνούς Δικαίου για παρόμοια ζητήματα κυριαρχίας. Για να πάει κάποιος στη Χάγη, στο συνυποσχετικό πρέπει να καταγράφονται ακριβώς τα θέματα για τα οποία γίνεται η παραπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2015 έχουμε συμπεριλάβει, με ανακοίνωση που στείλαμε στο δικαστήριο, ρήτρα αποκλεισμού της δικαιοδοσίας του, θεμάτων κυριαρχίας. Άρα δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει επί παρόμοιων θεμάτων.

Συζητάμε και σε επίπεδο διμερές τα θέματα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Γι’ αυτά τα θέματα, από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο, είναι υποχρεωμένα τα κράτη να συνομιλήσουν, για να οριοθετήσουν ζώνες. Για όλα τα άλλα θέματα που αφορούν συνοριακές διαφορές υπάρχουν συνθήκες, ενώ για το ζήτημα που επίσης προβάλλει η Τουρκία, που είναι τα χωρικά ύδατα, το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να κηρύξει μέχρι 12 μίλια. Η δική μας στρατηγική δεν έγκειται μόνο στο ότι εξυπηρετούνται συμφέροντά μας, αλλά γιατί έτσι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας

«Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, και αυτό είναι η αναδιάταξη των γεωπολιτικών σχέσεων στην περιοχή εν όψει της νέας προεδρίας των ΗΠΑ. Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί την αίσθηση που έχει δημιουργήσει εντός του ΝΑΤΟ, ότι είναι αναγκαία για τη βορειοατλαντική συμμαχία, και στέλνει μήνυμα ότι είναι αυτόνομη περιφερειακή δύναμη και, αν θέλει να την κρατήσει, θα πρέπει να την ανεχτεί. Εμείς πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη έχει τα δικά της αυτόνομα στρατηγικά συμφέροντα και από το ΝΑΤΟ και από τις ΗΠΑ. Το αίτημά μας για κυρώσεις στην Τουρκία πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Είναι η ώρα η Ελλάδα να απειλήσει με τη χρήση βέτο. Δεν μπορούμε να πάμε όπως στα δύο προηγούμενα συμβούλια, γιατί με αυτόν τον τρόπο και αποθρασύνεται η τουρκική προκλητικότητα και, κυρίως, διαμορφώνεται ένα νέο στρατηγικό τοπίο στην περιοχή, που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Μπροστά σε δίλημμα η Ευρώπη»

«Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες στο συμβούλιο, είναι τέτοιο το διακύβευμα, που πρέπει να αντιδράσει σοβαρά η κυβέρνηση, όχι να δεχτεί ξανά προθεσμία ή κυρώσεις-χάδια. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα, να επαναφέρει ευρωατλαντικές σχέσεις που είχε πριν από τον Τραμπ ή να επιχειρήσει, όπως προτείνει ο Μακρόν, να έχουμε μια νέα αντίληψη ευρωπαϊκής κυριαρχίας με αυτόνομη άμυνα. Είναι επιθυμητό από τη δική μας μεριά; Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που αποζητούμε, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε. Η κυβέρνηση πρέπει να αναδιατυπώσει τη στρατηγική της, αν διαφωνεί, και να μας πει ποια στρατηγική έχει», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM