Κατατίθεται τροπολογία για άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης

Κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία για άμεση καταβολή ποσού εθνικής σύνταξης - Τι λένε τα κόμματα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή τροπολογία για άμεση καταβολή ποσού εθνικής σύνταξης. Το ποσό που θα δίνεται θα υπολογίζεται βάσει των ετών ασφάλισης και θα αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις. Η τροπολογία προβλέπει και αναδρομική καταβολή από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης.

 Χατζηδάκης: «Άμεση καταβολή ποσού από την εθνική σύνταξη»

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε πως εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο, και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι θα ενεργοποιηθεί μια πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη.

 Ξενογιαννακοπούλου: «Ο ΕΦΚΑ χρειάζεται στήριξη και όχι ιδιώτη μάνατζερ για τις εκκρεμείς συντάξεις»

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπουν ιδιώτες στον ΕΦΚΑ. Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε οδοστρωτήρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων: «Αμετανόητος ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω πανδημίας και κοινωνικής κρίσης ανακοίνωσε την επέκταση του οδοστρωτήρα εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Δεν βρήκε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής για τους χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν στην ανέχεια, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμα τη σύνταξή τους», σημείωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πάνω από 400.000 και έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Για τον project manager

Η ίδια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντί να στηρίξει τον ΕΦΚΑ και να ανακοινώσει τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις, ανακοίνωσε την πρόσληψη ιδιώτη project manager».

«Αυτή είναι η καθαρή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, είναι προφανής και μεθόδευση για να μπει ιδιώτης μέσα στον ΕΦΚΑ», σχολίασε και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια που έρχεται να απορρυθμίσει την εργασία και να πλήξει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

ΚΙΝΑΛ: «Εμπαιγμός η τοποθέτηση μάνατζερ στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις»

Εμπαιγμό για τους συνταξιούχους χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εργασίας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης τις ανακοινώσεις των κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη για την τοποθέτηση ειδικού μάνατζερ στον ΕΦΚΑ για την επίλυση του προβλήματος με τις εκκρεμείς συντάξεις:

«Έξι μήνες μετά το φιάσκο της απονομής συντάξεων "με το πάτημα ενός κουμπιού", ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει την παράσταση "Συντάξεις με το κυάλι", επινοώντας μαζί με τον νέο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη τη θέση του project manager στον e-ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός των συνταξιούχων χωρίς σύνταξη με επικοινωνιακά τερτίπια! Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις. Πράξεις, όχι λόγια».