Κακοποιήσεις ζώων: Τα τραγικά συμβάντα που στέλνουν τους θύτες στη φυλακή

Ένας καθηγητής μαχαιρώνει ένα σκυλί στη Νίκαια. Ένας άλλος το παίζει… αφεντικό και ευνουχίζει σκύλο στην Κρήτη.

 

Μέσα σε λίγες ημέρες τον Οκτώβριο δύο περιστατικά κακοποίησης ζώων προκάλεσαν πανελλαδική φρίκη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, μετά τα δύο σοκαριστικά συμβάντα, αποφασίζει, μέσω της κυβέρνησης, να ανακοινώσει πως η κακοποίηση ζώων είναι πλέον κακούργημα.

Η κακοποίηση στη Νίκαια

kakopiimenos skilos nikea

Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου ο 54χρονος καθηγητής βγάζει βόλτα το σκυλί του κοντά στο σπίτι του στη Νίκαια. Ένα άλλο σκυλί, ο «Έκτορας», κατηφορίζει τον δρόμο και τους επιτίθεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή. Τότε εκείνος βγάζει έναν… σουγιά που είχε πάνω του και κάνει κεφαλοκλείδωμα στο σκυλί, προκειμένου να το μαχαιρώσει. Όπως και έγινε τελικά. Ο «Έκτορας» σφαδάζει στον δρόμο. Γείτονες βγαίνουν στα μπαλκόνια και του φωνάζουν αν αφήσει το σκυλί. Ένας από αυτούς όμως αποφασίζει να… δράσει, χρησιμοποιώντας τα ζωώδη ένστικτά του: παίρνει ένα σιδερένιο σκουπόξυλο που έχει στην αυλή του και μεταβαίνει στο σημείο προκειμένου να αρχίσει να χτυπάει το σκυλί στο κεφάλι. Οι γείτονες καλούν την αστυνομία και τραβούν το σκυλί προκειμένου να το σώσουν. Το συμβάν καταγγέλλεται και οι δράστες συλλαμβάνονται. Άμεσα κινητοποιούνται οι φιλοζωικές οργανώσεις. Έξω από το σπίτι του δράστη γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα βίντεο που κόβει την ανάσα. Ο Έκτορας μπαίνει στο χειρουργείο και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Οι δράστες οδηγούνται στον Εισαγγελέα όπου λιντσάρονται από το μανιασμένο πλήθος.

Η «στείρωση» στην Κρήτη

kremasmenos skilos

Σοκ σε ολόκληρη της χώρα προκάλεσε και η βάναυση κακοποίηση σκύλου από τον ιδιοκτήτη του στα Κουνουπιδιανά Χανίων. Όπως περιέγραφαν πριν λίγες ημέρες τα τοπικά Μέσα ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ένας 55χρονος που συνελήφθη, έδεσε και κρέμασε το ζώο και του έκοψε τους όρχεις. Ένας περαστικός, άκουσε τα κλάματα του σκύλου και πήρε το άτυχο ζώο μεταφέροντας το αιμόφυρτο και με τρομερούς πόνους στο πλησιέστερο κτηνιατρείο.

«Τα ουρλιαχτά άκουσε Γερμανός ή Άγγλος τουρίστας, αυτός ξεκρέμασε σε κατάσταση σοκ το σκυλί και το πήγε στον κτηνίατρο», δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φιλοζωϊκού Συλλόγου, Νατάσσας Μπομπολάκη. Ένας Γερμανός τουρίστας ανάγκασε τον ιδιοκτήτη του σκύλου να τον μεταφέρει στο κτηνιατρείο, με τον κτηνίατρο να ενημερώνει ακολούθως τους τοπικούς φιλοζωϊκούς συλλόγους ότι ένας άνδρας του άφησε έναν αιμόφυρτο σκύλο και έφυγε λέγοντάς του «κάντον καλά γιατί με κυνηγάει η αστυνομία». Σύμφωνα με το cretapost.gr, ο σκύλος ήταν σε σοβαρή κατάσταση, έχοντας χάσει πολύ αίμα ενώ εισήχθη κατευθείαν στο χειρουργείο. Ευτυχώς, ο 55χρονος δεν κατάφερε να κόψει εντελώς τους όρχεις του ζώου αλλά να τον τραυματίσει σοβαρά προκαλώντας του βαθιά πληγή. Ο άνδρας που κακοποίησε το άτυχο ζώο, μετά την αποτρόπαια πράξη του ταμπουρώθηκε στο σπίτι του. Ευτυχώς το σκυλί, ξεπέρασε τον κίνδυνο και πλέον αναζητείται φιλοξενία και υιοθεσία. Ωστόσο, εξίσου σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι, στο κεφάλι έχει σημάδια, πιθανότατα από τσιγάρα που έσβηνε πάνω του ο ιδιοκτήτης που προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Aυτόπτες μάρτυρες έχουν ήδη καταθέσει για το περιστατικό, ενώ όπως αναφέρει το ekriti.gr, η σύζυγός του 55χρονου κατέθεσε ότι ο σκύλος εκνεύρισε τον άντρα της, γιατί ήθελε να παίξει μαζί του και δεν το άφηνε να κάνει δουλειές.

Τι προβλέπουν οι νέες ποινές

Αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης που θα κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια θα βρίσκονται όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μετατρέπει το αδίκημα της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα. Για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υπάρξει συνεννόηση του αρμόδιου υπουργείου με το υπουργείο Δικαιοσύνης και στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του 2020.

Να σημειωθεί ότι στην υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπεται τιμωρητικό πλαίσιο γι' αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο όμως δεν κάνει διάκριση μεταξύ ηπιότερων και βαρύτερων προσβολών, πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν και το χαρακτήρα της πρόθεσης. Επιπλέον όπως προκύπτει από την αύξηση των περιστατικών τόσο σε αριθμό όσο και σε βιαιότητα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πλημμεληματικές ποινές δεν είναι αρκετές ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Τα τελευταία αποτρόπαια περιστατικά βασανισμού ζώων που είδαν το φως της δημοσιότητας και η τεράστια κοινωνική κατακραυγή που αυτά πυροδότησαν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, καθώς κάθε μήνα στην Ελλάδα συλλαμβάνονται 25 άτομα για κακοποίηση ζώων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για το α΄ εξάμηνο του 2020 όπως αυτά αναφέρονται στο reportanimalabusegreece, μόνο στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020:

  • είχαν υποβληθεί 2.644 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων,
  • είχαν σχηματιστεί 778 δικογραφίες και
  • έγιναν 148 συλλήψεις.

Στην kedenews του Νοεμβρίου θα βρείτε αναλυτικό ρεπορτάζ για την αλλαγή του νόμου περί κακοποίησης αλλά και το δεύτερο μέρος της έρευνάς μας που αφορά το κατά πόσο οι δήμοι της χώρας είναι πραγματικά φιλόζωοι.

Η kedenews διατίθεται δωρεάν στα δημαρχεία και τις Περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM