Η πιο δύσκολη εξίσωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να βρει τη λύση στην εξίσωση που θα φέρει την ισορροπία στην κοινωνία και την αγορά και ταυτόχρονα να σταματήσει την επέλαση του κορονοϊούΡεπορτάζ: Γιώργος Μανουσακάκης

Την πιο δύσκολη εξίσωση σχετικά με την πορεία της χώρας καλείται να λύσει μέσα στις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η συγκεκριμένη μαθηματική πράξη δείχνει να είναι διαφορική εξίσωση με πολλές μεταβλητές και πολλούς άγνωστους Χ. Ειδικότερα οι μεταβλητές της εξίσωσης είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομία, τα λειψά κρατικά ταμεία και βέβαια η δημόσια υγεία.

Σε ό,τι αφορά τους άγνωστους Χ, αυτοί είναι η αντίδραση της κοινωνίας, της αγοράς και η στάση της Ε.Ε. απέναντι στις χώρες με ασθενείς οικονομίες που πλήττονται από την επέλαση του κορονοϊού. Βέβαια, για την επίλυση αυτής της εξίσωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο δυνατούς συμμάχους, που είναι η πολιτική σκέψη και ο ρεαλισμός.

Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει, έπειτα από διήμερη αναβολή, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, που αναμένεται να εισηγηθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή μάλιστα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική έχει φτάσει στα όριά του, με τα κρεβάτια των ΜΕΘ να είναι δυσεύρετα και οι νεκροί να έχουν φτάσει τους 60 ημερησίως. Βέβαια, και οι λοιμοξιωλόγοι έχουν έναν καλό σύμμαχο στις όποιες αποφάσεις θα λάβουν, που έχει να κάνει με την εξαιρετική πορεία των εμβολιασμών.

Το «ξεκλείδωμα» της χώρας

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις επόμενες δύο εβδομάδες περιέγραψε λακωνικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας ότι αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» σταδιακά, οι οποίες δεν θα έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση. Βέβαια, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε και στο Ε.Σ.Υ., επισημαίνοντας ότι «βαλβίδες αποσυμπίεσης» χρειάζεται και το σύστημα υγείας και υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει τεράστια πίεση και ότι έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προαναγγέλλοντας περαιτέρω συμμετοχή του.

Αριστοτελία Πέλωνη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να «ξεκλειδώσει» τη χώρα, με πρώτες πιθανές ημερομηνίες να είναι η ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου ή η μεθεπόμενη 29 Μαρτίου. Τα πρώτα μέτρα θα έχουν να κάνουν με το άνοιγμα της αγοράς, όπως κομμωτήρια και καταστήματα λιανικής, αλλά και με τη διεύρυνση του ωραρίου, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ο πρωθυπουργός έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνία έχει «κουραστεί», και αυτό φαίνεται και από τους δρόμους και τις πλατείες τα Σαββατοκύριακα αλλά και από τη «βαριά» ατμόσφαιρα που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας τα χρησιμοποιεί προκειμένου να… αμυνθεί ψυχολογικά απέναντι στο τετράμηνο lockdown.

Επιπλέον, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναφέρει επίσημα ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς, αυτομάτως η ψυχολογία του κόσμου θα αλλάξει προς το καλύτερο, αφού θα γνωρίζει πότε θα τελειώσει το μαρτύριο του εγκλεισμού.

Οι λοιμωξιολόγοι

Το κλίμα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είναι το καλύτερο. Οι λοιμωξιολόγοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις απαντήσεις για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Με λίγα λόγια, τι δεν πήγε καλά και στην Ελλάδα «καλπάζει» ο κορονοϊός, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λειτούργησε βάσει των υποδείξεών της. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καλείται να υπερασπιστεί το κύρος της και ίσως να πρέπει να αποδεχτεί και τα όποια λάθη της. Το σίγουρο είναι ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και ίσως πρέπει να αναζητηθούν άλλες πρακτικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι είναι χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εισήγηση ακόμη πιο σκληρού lockdown και το δεύτερο με χαλάρωση των μέτρων, αλλά με εφαρμογή έξυπνων πρακτικών και ισχυρές συστάσεις προς την κοινωνία για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει.

Η αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκαναν πέρυσι τον Μάρτιο, φέτος έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πολιτικά την πανδημία ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το απαράδεκτο συμβάν με τον αναίτιο ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, έσπευσε να μεταφέρει το πεδίο της αντιπολίτευσης στο πεζοδρόμιο, καθώς γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το απαράδεκτο συμβάν προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και αν δεν επικρατούσαν οι φωνές της ψυχραιμίας και της λογικής, ουδείς γνωρίζει πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως δεν έχει πια πολιτικούς συμμάχους, αφού η λέξη «συναίνεση» δεν υπάρχει πια στο λεξικό των πολιτικών του αντιπάλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM