Κλέων Γρηγοριάδης - αποκλειστικό: «Οι βιασμοί των ανηλίκων μπορεί να παραγράφονται στα δικαστήρια, όμως στις ψυχές και τις καρδιές μας όχι»

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και γνωστός ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης τοποθετείται ανοιχτά για την υπόθεση Λιγνάδη, την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κίνημα #MeToo καθώς και για μια ενδεχόμενη συνεργασία ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στη Μαύρα Σαραντοπούλου

- Κύριε Γρηγοριάδη, το σκάνδαλο Λιγνάδη έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ωστόσο η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει να παραμένει στη θέση της, παρά το δυνατό αίτημα της κοινωνίας για παραίτηση. Πώς σχολιάζετε αυτό το γεγονός;

Κλέων Γρηγοριάδης: Δεν χωράνε σχόλια στη στάση όχι τόσο της κ. Μενδώνη όσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να ερμηνεύσει αυτή τη στάση. Εδώ έχουμε ένα κίνημα. Δεν υπάρχει κανένα κόμμα,  κανένα ΜέΡΑ25, κανένας ΣΥΡΙΖΑ πίσω από αυτό. Το #MeToo είναι ένα παλλαϊκό, εντελώς αυθόρμητο κίνημα. Ένα κομμάτι λοιπόν αυτού του κινήματος απαιτεί εδώ και τώρα την παραίτηση της κ. Μενδώνη γι' αυτή την άνευ προηγουμένου συγκάλυψη που έκανε εδώ και έναν μήνα.

«Κίνημα των ελεύθερων ανθρώπων το #MeToo»

Εμείς ως κοινοβουλευτικοί και ως κόμματα ακολουθούμε ένα κίνημα. Ούτε το σκεφτήκαμε ούτε το γεννήσαμε ούτε και το καπελώνουμε. Είναι των ελεύθερων ανθρώπων και για εμάς είναι μεγάλη περηφάνια που τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, και ειδικά των ανθρώπων που δουλεύουν στον πολιτισμό, είναι τέτοια, τόσο με το Support art workers. Και είναι τέτοια και τώρα.

«5 Φεβρουαρίου η κατάθεση επώνυμης μήνυσης κατά του Λιγνάδη»

Θα σας πω δύο ημερομηνίες: Στις 5 Φεβρουαρίου κατατέθηκε επώνυμη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό. Στις 8 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε και δημόσια. Η Μενδώνη αποφάσισε ότι είναι επικίνδυνος άνθρωπος στις 19 Φεβρουαρίου.

«Όλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να παραιτηθεί… χθες»

Από τις 8 μέχρι τις 19, και αφού δέχτηκε την παραίτηση Λιγνάδη μετ' επαίνων και ευχαριστιών, συνέχισε για ακόμη δύο εβδομάδες και στη Βουλή και στις επιτροπές να λέει πως εμείς είμαστε απαράδεκτοι, γιατί δήθεν αμφισβητούμε το κράτος δικαίου, αμφισβητούμε το τεκμήριο της αθωότητας και θέλουμε να γίνουμε ανθρωποφάγοι. Και αμέσως μετά έπραξε το τελικό λάθος να πει «συγγνώμη, με εξαπάτησε γιατί είναι καλός ηθοποιός». Εξίσωσε την υποκριτική τέχνη με την εξαπάτηση. Καταπατώντας τη βασική αρχή πως κάθε μορφή τέχνης αναζητά την αλήθεια. Οφείλει να παραιτηθεί χθες όλη η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

- Εκτιμάτε πως το σκάνδαλο Λιγνάδη ίσως να φέρει πολιτικές εξελίξεις και να επισπεύσει τις εκλογές;

Κ.Γ.: Ο λαός μας είναι βαθιά συναισθηματικός. Τα δύο αυτά χρόνια έχουν συμβεί «σημεία και τέρατα». Τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία. Ακόμη και σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει ούτε έναν μόνιμο γιατρό, ενώ έχουμε παραπάνω από 6.500 νεκρούς. Ο τρόπος που κυβερνά αυτή η κυβέρνηση είναι σκανδαλώδης. Ο πτωχευτικός της κώδικας, τα «κόκκινα» δάνεια και όλα όσα κάνει στους ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους.

Οι βιασμοί των ανηλίκων μπορεί να παραγράφονται στα δικαστήρια, όμως στις ψυχές και τις καρδιές μας δεν παραγράφονται. Μακάρι αυτή η κατάσταση να φέρει πολιτικές εξελίξεις.

- Υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεργασίας του ΜέΡΑ25 με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κ.Γ.: Εάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώσει δημόσια πως η συνθηκολόγηση του 2015 ήταν λάθος και πως έσυρε τη χώρα σε μια κατάσταση που θα λήξει έπειτα από 39 χρόνια από σήμερα και ότι αυτό που νόμιζε τότε ως μονόδρομο –η υποταγή δηλαδή– χειροτερεύει την κατάσταση και φτωχοποιεί τη χώρα, δεσμεύοντας κυρίως την ικανότητά μας να έχουμε ξανά ανάπτυξη για τα επόμενα 39 χρόνια, τότε ναι, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Αλλά όσο ανήκει στο μνημονιακό τόξο ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε πως δεν υπάρχει σύγκλιση πολιτικών απόψεων.