Γκιόκας (ΚΚΕ): Εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των κατοίκων

Γκιόκας: «Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αναφορικά με την κακοκαιρία «Μήδεια», που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να βυθιστούν στο σκοτάδι, χωρίς θέρμανση και νερό.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ: 

Το τελευταίο διήμερο στους Δήμους Διονύσου και Ωρωπού χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος του χιονιά, μένοντας χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό για μέρες, ανάμεσά τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάτοικοι με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, έμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ενώ, όταν απευθύνονταν στις υπηρεσίες των δήμων, δεν δινόταν καμία λύση, παρά μόνο η απάντηση της αδυναμίας απεγκλωβισμού τους.

Οι δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της εθνικής οδού, ενώ ακόμα πολλοί δρόμοι στις κοινότητες των δύο δήμων παραμένουν απροσπέλαστοι.

Στη Μαλακάσα, για ακόμη μία φορά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, παρέμειναν επί ώρες σε συνθήκες συγχρωτισμού, εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, σε σκηνές και κοντέινερ, χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό και τροφοδοσία.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε, και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, δεν μπορεί να βαφτίζεται «ακραίο» καιρικό φαινόμενο, για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

• Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.

• Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

• Να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες των δύο δήμων, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας κάτοικος. Και για όσους κατοίκους παραμένουν αποκλεισμένοι, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους.

• Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid. Να εξασφαλιστεί η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM