Γεραπετρίτης: «Εντός Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα εμβολίων»

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα εμβολίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος τοποθετήθηκε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

«Εντός του μήνα θα παραληφθεί η πρώτη παρτίδα εμβολίων και μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς σύμφωνα με το σχέδιο που έχει μελετηθεί από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με το εμβόλιο. Η πρώτη και κυριότερη είναι η μεταφορά του, καθώς η πρώτη παρτίδα που αφορά το εμβόλιο της Pfizer διατηρείται σε ξηρό πάγο, ενώ η δεύτερη δυσκολία έγκειται στη διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και στον τρόπο κλήσης των πολιτών.

Εκστρατεία ενημέρωσης πολιτών

Βέβαια, «θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για ανάγκη του εμβολιασμού. Θα πρέπει να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάμε στο εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ αυτού», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πώς θα φτάσει το εμβόλιο στις περιφέρειες

«Υπάρχει ήδη ένα μεταφορικό σχέδιο για να φτάσει το εμβόλιο σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης σε ερώτηση για τα μικρά αστικά κέντρα. Και συνέχισε: «Θα υπάρξουν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού ανά την επικράτεια και οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα».

«Το υπουργικό συμβούλιο προφανώς θα εμβολιαστεί και ελπίζουμε όλο το πολιτικό προσωπικό να ακολουθήσει, δίνοντας το καλό παράδειγμα», τόνισε ο υπουργός.

Παγκόσμια κλινική δοκιμή για φάρμακα

«Έχουμε κάνει μια έγκυρη και έγκαιρη προσπάθεια για να προμηθευτούμε όλα τα νέα φάρμακα που παράγονται και με καινούργιες συμφωνίες και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και εμείς μεμονωμένα έχουμε κάνει συμφωνίες για φάρμακα», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης αναφορικά με τις κλινικές δοκιμές που γίνονται σε νέα φάρμακα. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που έφτιαξαν ένα γρήγορο τεστ κορονοϊού και «πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε και δικά μας τεστ. Αυτό θα δημιουργήσει μια δυνατότητα να κάνουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τεστ στον πληθυσμό», κατέληξε ο υπουργός.