Γεννηματά

Τηλεδιάσκεψη Γεννηματά με παραγωγικούς φορείς των Ιωαννίνων – Συζήτηση για οικονομία, Ταμείο Ανάκαμψης, υπόθεση Λιγνάδη 

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Στις ραγδαίες εξελίξεις της υπόθεσης Λιγνάδη αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη διαδικτυακή συζήτηση με παραγωγικούς φορείς των Ιωαννίνων. Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιδράσει και δεν έχει αναληφθεί η πολιτική ευθύνη.

«Εμείς θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Το ελληνικό #MeToo είναι ένα κίνημα που τώρα γεννιέται και πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις. Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να διδαχτούμε από το θάρρος των θυμάτων», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για την πανδημία

Επίσης, αναφερόμενη στην πανδημία, τόνισε ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω της με την αντίληψη «ράβε-ξήλωνε» και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι όσο ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

Για την οικονομία

«Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή», είπε, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς είτε αποτελούν μόνο προσωρινή ανακούφιση και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

«Όταν ανοίξει η οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Πρότεινε για τις επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα:

Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ενίσχυση και το 30% δάνειο.

Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες, να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για έξι μήνες.

Ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και «κούρεμα» του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.

Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες και ανέργους

Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας, κάλυψη του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικό επίδομα, όπως το 2020, για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, χωρίς τις περικοπές που έγιναν.

Επίδομα ανεργίας για τέσσερις μήνες σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό δεν καλύπτονται.

Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.

Υψηλοί ήταν οι τόνοι της κ. Γεννηματά για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Την κατηγόρησε πως αποφεύγει συστηματικά τον διάλογο, έχοντας παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχει εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος»

«Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής. Στόχος δικός μας είναι “κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα”.

Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με πλήρη απασχόληση και επενδύσεις που πρέπει να οδηγούν στη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με εξειδίκευση ανά περιφέρεια και νομό, αρχής γενομένης από την ανάπτυξη της Ηπείρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM