Φενέκος: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis»

Σε περίοδο έντασης βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η ίδια η Τουρκία φαίνεται πως κλιμακώνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα, κοντά στο Καστελόριζο, μια ενέργεια που σχολιάζει ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος.

Ο Στέλιος Φενέκος σχολιάζει την εκ νέου έξοδο του ερευνητικού τουρκικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας την κρισιμότητα που προκύπτει ξανά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis»

Ο υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis. Και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, που είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα».

Μιλώντας στο ρ/δ «Θέμα», ο κ. Φενέκος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για δυναμική απάντηση της Ελλάδας στη νέα τουρκική πρόκληση.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Αν συνεχιστεί η πολεμική ρητορική, για το αν δηλαδή θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική». Διευκρινίζοντας παράλληλα πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι casus belli για την Άγκυρα.

Ο Φενέκος αποσαφήνισε πως δεν ξαφνιάστηκε από τη νέα αυτή κλιμάκωση. Μάλιστα, τόνισε πως και ο ίδιος, αλλά και το στρατιωτικό επιτελείο το περίμεναν.

«Η Αθήνα πρέπει να κηρύξει τα 12 μίλια πριν γίνει παράβαση»

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάσης της υπογράμμισε πως αυτή τροφοδοτεί την Άγκυρα να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες και τις παραβάσεις γενικότερα.

Σύσκεψη Φλώρου με τους Αρχηγούς των κλάδων 

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, νωρίτερα πραγματοποίησε σύσκεψη με τους Αρχηγούς των κλάδων. Και αυτό προκειμένου να αναδιαταχθούν τα σχέδια επιφυλακής και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

«Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα αντίδρασης» ζητά ο Φλώρος

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ζητά «ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα αντίδρασης» προς τις προκλητικότητες της Τουρκίας. Και αυτό γιατί το μόνο που επιζητά η Άγκυρα είναι μια «εκβιαστική» ελληνική αντίδραση.

Μετακινήσεις ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο

Ελληνικά πολεμικά πλοία εξέπλευσαν από την πρώτη στιγμή της τουρκικής κινητικότητα στη Μεσόγειο, προς το Καστελόριζο, διότι μόνο και μόνο η κινητικότητα αυτή αποτελεί πρόκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM