Εργασιακό νομοσχέδιο: 10ωρα και e-κάρτα εργασίας

Νέες αλλαγές φέρνει στην επιφάνεια το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς οι υπερωρίες θα πληρώνονται ουσιαστικά με ρεπό.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη (29/10) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιάννης Βρούτσης θεσπίζει και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, στην οποία θα παρακολουθείται το πραγματικό ωράριο για όσους δουλεύουν μέσω τηλεργασίας.

Επιπλέον, η πραγματοποίηση απεργίας καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θεσπίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την λήψη απόφασης. Κατά αυτόν τον τρόπο  θα απαιτείται η πλειοψηφία όχι των παρισταμένων, αλλά του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην οποιαδήποτε επιχείρηση-εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, στον νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζομένους έως και δέκα ώρες ημερησίως και χωρίς να καταβάλλουν υπερωρίες, αλλά να τις αντισταθμίζουν με μειωμένο ωράριο ή ρεπό.
  • Προβλέπεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών
  • Διευρύνεται η λίστα επιχειρήσεων για τις οποίες επιτρέπει κυριακάτικη εργασία.
  • Για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας», δημιουργείται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων.
  • Θεσπίζεται άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.
  • Παράλληλα, θεσπίζεται άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM