Ενημέρωση Δένδια: «Η Ελλάδα πιστή στον εποικοδομητικό διάλογο»

Για το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

«Είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβα τις θέσεις της κυβέρνησης για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Υπογράμμισα πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατρούγκαλος: Κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε την ανάγκη για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. «Επισήμανα στον υπουργό ότι η τελευταία παράνομη Navtex της Τουρκίας θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 5,8 μίλια. Και του επισήμανα την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και οι πιθανοί ελιγμοί της εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο. Όμως μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει κόκκινες γραμμές, αν θεωρεί, για παράδειγμα, κόκκινη γραμμή την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών αποθρασύνουν την τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σακοράφα: Ουσιαστική, εμπεριστατωμένη και αναλυτική ενημέρωση

«Έγινε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών για την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και για τη Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα», τόνισε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, με σημαντικό σημείο τις προκλήσεις στα κατεχόμενα κυπριακά Βαρώσια.

Η αυστηρή επιβολή των κυρώσεων ήταν η πρόταση της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας,  με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Η ιστορική αυτή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι στο Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.