Δημοσκόπηση: Οι πολίτες επιθυμούν να εμβολιαστούν - Διχασμένη η κοινή γνώμη για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Του Μάκη Θεοδώση
Σταθερά διψήφια παραμένει η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 7,5%, ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%.
Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 24%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απαντά το 7%, λευκό/άκυρο/αποχή 5% και ΔΑ/Αναποφάσιστοι είναι στο 10%.
Το αισιόδοξο στοιχείο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, είναι πως
–συγκριτικά με προηγούμενα ποσοστά– έχει εκτοξευτεί η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, με το ποσοστό να αγγίζει το 82% των ερωτηθέντων και το 16% να τάσσεται κατά.
Σχετικά με το lockdown, το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση και το 34% εκτιμούν ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Το 42% επιθυμούν να προηγηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 30% τα σχολεία.
Ειδικότερα, σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, υπάρχει μια εύθραυστη ισορροπία, με το 47% να την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης ένα 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).
Για καταλληλότερο πρωθυπουργό τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καθαρό προβάδισμα 43% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα.
Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της πανδημίας, το 62% κινείται σε αρνητικό επίπεδο, ενώ το 30% σε θετικό. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση των αιτιών για τη διασπορά του ιού, με το 42% αθροιστικά να πιστεύει πως οφείλεται στη χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων (24%) και την ανεπάρκεια των ελέγχων (18%), ενώ το 20% θεωρεί ως υπεύθυνες τις διαδηλώσεις.