Τουρκικό «μπουρλότο» στις διερευνητικές

Οι πολυσυζητημένες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Και το ποιος έχει την ευθύνη για αυτό το «άλμα στο κενό» της εν λόγω διαδικασίας δεν είναι, πια, κάποιος γρίφος για «Δυνατούς λύτες». Του Γιάννη Βασιλακόπουλου  

 Η Ελληνική κυβέρνηση περιμένει εδώ και έναν μήνα μια καταφατική απάντηση από την Άγκυρα για την ημερομηνία διεξαγωγής του «επαναληπτικού» του 61ου γύρου των διερευνητικών που ξεκίνησε στο «χάραμα» του 2021, στην Κωνσταντινούπολη. Δεν την έχει λάβει ακόμη. Αντ’ αυτής η Άγκυρα κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και αδόκιμο για την εποχή, παίγνιο με σχεδόν αόρατα ίχνη διπλωματίας και άτεχνες «γκρίζες» πινελιές.

Δεν είναι μόνον οι επαναλαμβανόμενες βόλτες που «κόβει» το Τσεσμέ, ή η προκλητική ρητορική της «Γαλάζιας πατρίδας» που αρθρώνεται από τους Τούρκους Αξιωματούχους. . Είναι και το ότι το «λιμπρέτο» των προκλήσεων το γράφει και το «παρουσιάζει» ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν .

Έτσι οι διερευνητικές επαφές που υποτίθεται ότι επαναλήφθηκαν μετά από μια πενταετή παύση για να αποτελέσουν «ένα βήμα μπροστά» οδηγούνται για μια ακόμη φορά και με μαθηματική βεβαιότητα σε ναυάγιο με την Τουρκική στάση να φιγουράρει επιδεικτικά στη μαρκίζα των ευθυνών, για αυτήν την - εδώ που τα λέμε, όχι και τόσο αιφνίδια – εξέλιξη.

Ήδη πάντως στην Αθήνα ακούγονται φωνές , που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λένε ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις, αφού έχει, ήδη, με ευθύνη της Τουρκίας καταστρατηγηθεί το πνεύμα των διερευνητικών . Είναι χαρακτηριστικό – και όχι το μόνο ενδεικτικό – πως πέντε πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει πιο αποφασιστικά και να λάβει πρωτοβουλίες εναντίον των ενεργειών της Τουρκίας,

Οι κ.κ. Ε. Αντώναρος, Χρ. Ζώης, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Ά. Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης, με κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η Τουρκία κλιμακώνει συνειδητά και στοχευμένα τις προκλήσεις προς την χώρα μας και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Οι πέντε πρώην υπουργοί, καλούν επίσης την κυβέρνηση να πει στην Τουρκία ότι η παρουσία του στόλου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή. Αλλά και εν ενεργεία βουλευτές δηλώνουν πολύ επιφυλακτικοί για όσα εξελίσσονται στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών με ευθύνη της Άγκυρας.

Η στήριξη πάντως του Αμερικάνικού παράγοντα προς την Ελλάδα, είναι εμφανέστερη από ότι στο παρελθόν και την τονίζει η παρουσία αμερικανών στρατιωτών στον Έβρο – πράγμα που έχει θορυβήσει , σύμφωνα με τους αναλυτές την Άγκυρα …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM