Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για το Cesme

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής navtex για το υδατογραφικό Cesme, προχώρησε η Ελλάδα. 

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ενημέρωσε πως το διάβημα παραδόθηκε ήδη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική NAVTEX αφορά διεθνή ύδατα, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Να θυμίσουμε πως από χθες με την έκδοση της τουρκικής navtex, το τουρκικό υδρογραφικό ερευνητικό Cesme έχει βάλει πλώρη για το Αιγαίο  χωρίς καμία σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές, που είναι υπεύθυνες για την έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και παντού εντός του FIR Αθηνών.

Οι διεθνολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για ακόμη μία πρόκληση, χωρίς ίχνος διάθεσης συναίνεσης, την ώρα που η Αθήνα περιμένει απάντηση για τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών και το κλείσιμο της ημερομηνίας πραγματοποίησης της συνάντησης των αποστολών στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM