Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Τσίπρας - Χατζηδάκης στη Βουλή

Τσίπρας: «Δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών» Χατζηδάκης: «Δεν μπορείτε να θίγετε τον κ. Μητσοτάκη»

Μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Αιτία και αφορμή το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων της πανδημίας, η ελλιπής ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου αλλά και η ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, που έσπασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε δύο τροπολογίες και έφερε ξανά στη Βουλή άλλες δύο.

«Θα είχαμε ή όχι παραιτήσεις αρμόδιων υπουργών και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «η ευθύνη αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Παράλληλο το σύστημα καταγραφής, παράλληλο και το σύμπαν το οποίο δίνετε πολλές φορές την εντύπωση ότι βρίσκεστε», είπε και συνέχισε: «Βγάζετε μια εικόνα υποκριτική και εξοργιστική».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα», εκφράζοντας την εκτίμηση πως η υγειονομική κρίση «εξελίσσεται σε εφιάλτη». «Ο κ. Μητσοτάκης βάζει τον εκπρόσωπό του να λέει ψέματα, να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

«Ο ίδιος εμφανίζεται να σπάει την καραντίνα και χωρίς μέτρα να κάνει χαβαλέ, πολλά χιλιόμετρα από την κατοικία του. Αυτή είναι η εικόνα που βγάζει στους πολίτες, είτε την παρουσιάζουν τα δελτία των 9 είτε όχι», ανέφερε ακολούθως για τη βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα, κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό αλλά και με αφορμή τον τρόπο που το χειρίστηκε η κυβέρνηση.

«Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι έσπασε την καραντίνα, το χειρότερο όλων είναι ότι απαντήσατε σε αυτό το ατόπημα. Αντί για συγγνώμη, βγήκατε και από πάνω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Με αυτές τις δηλώσεις των υπουργών σας είστε μια κυβέρνηση γεμάτη Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες. Δεν είστε κυβέρνηση των Αθηνών, είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Χατζηδάκης: «Δεν μπορείτε να θίγετε τον κ. Μητσοτάκη»

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη παράλληλου μητρώου καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού, εξηγώντας πως πρόκειται για υποσύστημα των κινητών μονάδων.

«Υπάρχουν δηλώσεις επιστημόνων, αλλά, επειδή δεν τον βολεύει η πραγματικότητα, της επιτίθεται», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είναι τυμβωρυχία και χαιρεκακία τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας. Στη διαχείριση της κατάστασης αυτής εμείς λέμε ότι ακόμη και ένας να χάσει τη ζωή του είναι δραματικό. Δεν είμαστε αλάθητοι, αλλά πήραμε 557 ΜΕΘ και τις αυξήσαμε σε 1.298».

«Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, του οποίου είναι γνωστή η διαδρομή, να θίξει τον κ. Μητσοτάκη, που έκανε κάτι που επιτρέπεται ‒ γιατί η άθληση επιτρέπεται. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται αυτό που είχε κάνει μετά το Μάτι ο κ. Τσίπρας και θυμάστε τις συζητήσεις για τα κότερα», απάντησε, αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού με ποδήλατο στην Πάρνηθα.