Αχτσιόγλου: «Αν ήμασταν κυβέρνηση θα καταργούσαμε το νέο πτωχευτικό νόμο»

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Μάριο Χριστοδούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις κινήσεις της παράταξης εάν βρίσκονταν στο πηδάλιο της κυβέρνησης

«Για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνει «κούρεμα» των οφειλών ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους». Η Έφη Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας.

«Αν ήμασταν κυβέρνηση πρώτον θα ενισχύαμε άμεσα και ολόπλευρα το δημόσιο σύστημα υγείας: μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αύξηση των μισθών τους, προσθήκη κλινών ΜΕΘ, δωρεάν μαζικά τεστ για τον πληθυσμό. Δεύτερον, θα ενισχύαμε τη δημόσια παιδεία και τις συγκοινωνίες: μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και οδηγών, παροχή βασικής υλικής υποδομής στους μαθητές για την τηλεκπαίδευση, περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους, συχνότερα δρομολόγια. Τρίτον θα προχωρούσαμε στην άμεση στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των εργαζομένων, με αναπλήρωση μισθών και κανόνες για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασία, με πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων, στη στήριξη μικρών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων, με απευθείας επιχορήγηση, στην παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης οριζόντια στους πολίτες των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων με κριτήριο τη δομή του νοικοκυριού»

Η Τομεάρχης Οικονομικών έθεσε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή της οικονομίας στην πραγματικότητα:
  1. Πρόγραμμα άμεσης ανάγκης για την πανδημία: Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, παιδείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς, επιδότηση της εργασίας με αναπλήρωση των μισθών, προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας, μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εισόδημα έκτακτης ανάγκης στα νοικοκυριά.
  2. Κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου και ακύρωση των αντεργατικών ρυθμίσεων για απλήρωτες υπερωρίες, παρεμπόδιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραβίαση 8ωρου κ.λ.π.
  3. Παρέμβαση στις τράπεζες για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με αλλαγή του σχετικού νόμου.
  4. Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
  5. Ολιστικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με μερικό κούρεμα βασικής οφειλής.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

«Το ζήτημα του δημοσίου χρέους δεν είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε άμεσο πρόβλημα καθώς με τη ρύθμιση του Αυγούστου του 2018 που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος για την επόμενη δωδεκαετία τουλάχιστον. Άρα προσχηματικά η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο πιθανής αφερεγγυότητας της χώρας το προσεχές διάστημα για να δικαιολογήσει την επιλογή μη στήριξης του κοινωνικού κράτους και συγκράτησης των δημοσίων δαπανών και να απειλήσει την κοινωνία με νέα μνημόνια. Προσέξτε ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος: με την άρνηση της κυβέρνησης να ακολουθήσει μια γενναία πολιτική αύξησης των δαπανών, οδηγεί την χώρα σε βαθύτατη ύφεση, μηδενίζει τις πιθανότητες άμεσης ανάκαμψης και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική του δημοσίου χρέους».

Τέλος η κ. Αχτσιόγλου σχολίασε:

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν η κυβέρνηση με τις επιλογές της πυροβολεί τα πόδια της χώρας. Σε ότι αφορά όμως τις διεκδικήσεις της χώρας, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, αποτελεί σήμερα παρελθόν, πράγμα που δε συμμερίζεται η Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για τις χώρες του Νότου, είναι ανοικτό με δεδομένους τους κλυδωνισμούς που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η κρίση του κορονοϊού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM