Πως ο Αβέρωφ παγίδευσε τους Βρετανούς που παρακολουθούσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Μια «βουτιά» στο παρελθόν, από αυτές που αποκαλύπτουν μικρούς ή μεγάλους θησαυρούς, στα συνήθως ταραγμένα και συχνά  θολά νερά της ιστορίας επιχειρεί και σήμερα, αυτό το Φθινοπωρινό πρωινό, το News2U.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Η πρόταση σήμερα περιλαμβάνει «κολύμπι» στο πέλαγος της πολιτικής.

Με «όχημα» μιαν ιστορία που αποδεικνύει ότι στο διάβα του χρόνου, μπορεί να εξελίσσονται, οι στόχοι όμως δεν αλλάζουν πίσω από την Κουίντα της πολιτικής.

Οι εντολοδότες ήθελαν πάντα να «έχουν στο χέρι», πρόσωπα, χώρες και καταστάσεις που θεωρούσαν υποχείρια.

Δεν λείπουν όμως οι φορές που πέφτουν έξω και μάλιστα καταλήγουν οικτρά εκτεθειμένοι.

Η ιστορία που ακολουθεί παρατίθεται αδιάψευστο τεκμήριο.

Στο μακρινό 1957 τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα τσαλαβουτούν ακόμα στις χένουσες πληγές του αδελφοκτόνου εμφυλίου και της Γερμανικής κατοχής.

Οι συμμαχίες, σκαρωμένες περισσότερο ως σφαίρες επιρροής των ισχυρών, έχουν προσδιοριστεί 12 χρόνια πριν στο Ουκρανικό θέρετρο της Γιάλτας και ο «Ψυχρός Πόλεμος» αρχίζει να παγώνει την Ευρώπη.

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν ήταν απλή υπόθεση 

Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με τον Γεώργιο Γρίβα, να δυσκολεύει την ζωή των Άγγλων. Και υπό αυτές τις συνθήκες, οι σκέψεις μιας χώρας, της «Βρετανικής Σφαίρας Επιρροής» όπως είχε καταγραφεί η Ελλάδα, για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεν ήταν απλή υπόθεση.

Το όραμα του Κ. Καραμανλή

Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μόλις συμπλήρωνε ένα χρόνο στο πρωθυπουργικό αξίωμα περιελάμβανε αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Και τούτο γιατί αν και πιστός στο δόγμα «Ανήκουμε εις τη Δύση», ο Μακεδόνας ηγέτης πίστευε πως η Ελλάδα έπρεπε να χτίσει αξιόπιστες σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες των Βαλκανίων - στην πλειοψηφία τους Σοβιετικής επιρροής, αλλά και με την ίδια τη Μόσχα.

Σχέση με Αβέρωφ

Έμενε σε ένα λιτό διαμέρισμα στον αριθμό 24 της οδού Καρνεάδου, όπου πολλά βράδια δεχόταν συνεργάτες του για συζητήσεις επί κρίσιμων θεμάτων. Πιο έμπιστος και πιο συχνός επισκέπτης ο υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ.

Ο οποίος ένα βράδυ και συζητώντας για το πώς μπορούν να χτιστούν σχέσεις της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ένωση, παρατήρησε ότι «οι Βρετανοί έχουν θορυβηθεί από αυτήν την φιλόδοξη δραστηριότητα της Ελληνικής διπλωματίας».

Παρατήρησε μάλιστα ότι συχνά, χάνεται το σήμα στις, μεταξύ τους, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και εκτίμησε ότι ενδέχεται να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το σχέδιο του Αβέρωφ

Ο Καραμανλής αναρωτήθηκε αν υπάρχει τρόπος αυτό να διαπιστωθεί και ανέθεσε στον Αβέρωφ να αναζητήσει λύσεις. Δυο μερόνυχτα μετά ο δαιμόνιος Ηπειρώτης επανήλθε με ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ζήλευε και αυτός ο Τζον Λεκαρέ, «πατέρας» αστυνομικών μυθιστορημάτων και ιστοριών μυστηρίου που άφησαν εποχή.

Ένα γράμμα, σε τρία αντίγραφα πρωτοκολλημένο σε συμβολαιογράφο της Βέρνης, έφτασε σε λίγες ώρες στον πρωθυπουργό, στο οποίο ο υπουργός εξωτερικών εξηγούσε πως ότι θα ακολουθήσει είναι απλώς μεθόδευση για να αποκαλύψει ποιοι παρακολουθούν το τηλέφωνο 73581 στην οδό Καρνεάδου 24.

Το τηλέφωνο που άνηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ακολούθησαν τρία τηλεφωνήματα του Αβέρωφ στον πρωθυπουργό, σε διάστημα 10 ημερών,  στα οποία ο δαιμόνιος Ηπειρώτης έκανε αναφορές «στον άξονα Βελιγραδίου – Αθήνας – Καίρου», σε σχεδιασμό υποτιθέμενης πιθανής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα και – στο τρίτο- σε υποτιθέμενες πληροφορίες για επικείμενο σχέδιο δολοφονίας του Βρετανού Πρέσβη στην Αθήνα από Άραβες εξτρεμιστές.

Σε αυτό το σημείο οι Βρετανοί έπεσαν στην παγίδα του Αβέρωφ.

Η σπουδή τους να τον καλέσουν στην πρεσβεία για να του ζητήσουν εξηγήσεις αποκάλυψαν τον ρόλο τους. Πολύ πριν ανακαλυφθούν οι «κοριοί» είχαν στήσει έναν πολύπλοκο μηχανισμό παρακολούθησης.

Για να πετύχουν τη «παγίδευση» του τηλεφώνου οι Άγγλοι αναγκάστηκαν να διαρρήξουν τον υπ΄αριθμόν 106 υποσταθμό του ΟΤΕ στη συμβολή των οδών Καρνέαδου και Πλουτάρχου για να συνδέσουν με ένα συρματάκι τη γραμμή του Έλληνα Πρωθυπουργού με το εσωτερικό τηλέφωνο «134» της Βρετανικής Πρεσβείας.

Ένα μαγνητόφωνο κατέγραφε κάθε συνομιλία

Εκεί, σύμφωνα με μεταγενέστερο δημοσίευμα, ένα μαγνητόφωνο κατέγραφε κάθε συνομιλία και μία άλλη συσκευή που δεν κυκλοφορούσε στο εμπόριο αναγνώριζε τον αριθμό κλήσεως.

Στις 20 Φεβρουαρίου 1957 και ενώ όλα ήταν έτοιμα, ένα τεχνικό πρόβλημα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή για την επόμενη της λειτουργίας του «πομπού».

Η γραμμή μεταφέρθηκε στο «στρατηγείο» των Άγγλων και κατασκόπων στην οδό Πλουτάρχου.

Αυτή ήταν μια από τις μικρές νίκες της Ελληνικής διπλωματίας κατά των πατρώνων της εποχής. Και φέρει τη σφραγίδα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Δεν άλλαξε πολλά στην συμπεριφορά των εντολοδοτών στις χώρες της επιρροής τους.

Αλλά δίδαξε ότι οι έξυπνες κινήσεις μπορούν να τους ξεμπροστιάσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM