Το απόγευμα η παρουσίαση του «νέου Ε.Σ.Υ.» του ΣΥΡΙΖΑ

«Νέο Ε.Σ.Υ.» ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση των δημόσιων δαπανών στο 7%

του ΑΕΠ - Οι τρεις πυλώνες

Σήμερα στις 17.00 θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το «νέο Ε.Σ.Υ.». 

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Πρόκειται για το πρόγραμμα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ξεκινά από το ποσοστό που διατίθεται από τον δημόσιο προϋπολογισμό για την υγεία μέχρι ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των νοσοκομείων.

Το «νέο Ε.Σ.Υ.» του ΣΥΡΙΖΑ έχει συσταθεί βάσει μελετών και γνωματεύσεων έμπειρων στα ζητήματα υγείας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με επιστήμονες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα τοποθετηθούν και οι τομεάρχες Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη, ενώ θα μιλήσουν και οι επιστήμονες Αθηνά Λινού, Ηλίας Μόσιαλος και Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Οι τρεις πυλώνες

Βασικοί άξονες του προγράμματος που θα παρουσιαστεί το απόγευμα είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου – από το σχεδόν 4% που βρίσκεται σήμερα. Η συγκεκριμένη γενναία αύξηση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Σε 15.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.

- Στην αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Ε.Σ.Υ. και ειδικά κίνητρα για τις άγονες, τις νησιωτικές περιοχές αλλά και τις άγονες ειδικότητες.

- Σε ένα καινούριο Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού των μονάδων υγείας, στα πρότυπα του προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος», που θα αφορά την υγεία, το οποίο θα απορροφά κονδύλια ευρωπαϊκά αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή παρουσίαση

Με την παρουσίαση του «νέου Ε.Σ.Υ.», ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. επιδιώκει να περάσει το μήνυμα πως έχει συγκεκριμένες, κοστολογημένες και επεξεργασμένες προτάσεις για τον χώρο της υγείας αλλά και να αναδειχτεί ότι η κυβέρνηση, μέσα στον έναν χρόνο διαχείρισης της πανδημίας, δεν έκανε όσα θα μπορούσαν να γίνουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση επιμένει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Μετά από τέσσερις μήνες lockdown τα κρούσματα, αντί να μειώνονται, έχουν πάλι δραματική αύξηση. Το Ε.Σ.Υ. και οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, την ώρα που η πληρότητα σε ΜΕΘ φτάνει πλέον το 95% στην Αττική και ακυρώνονται μαζικά χειρουργεία, με το Ε.Σ.Υ. να έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου. Μέσα στην κατάσταση κατάρρευσης, η κυβέρνηση επιμένει να μην επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές. Έναν χρόνο μετά την πανδημία η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει διδαχτεί τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της ραγδαίας αυτής επιδείνωσης», σημειώνει η Κουμουνδούρου σε σχετική ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM