«Το μοντέλο που φέρνει η ΝΔ στα εργασιακά βρίσκει την κοινωνία απέναντι» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
«Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος» τόνισε, σημειώνοντας ότι «η ίδια δυσαρέσκεια εμφανίζεται και απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ». «Ένα νομοσχέδιο που φέρνει απλήρωτα δεκάωρα, που κάνει πιο εύκολες τις απολύσεις, που ακόμη και στη μερική απασχόληση φέρνει το "σπαστό" ωράριο» επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τοποθετείται ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων».
«Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιεί μια σειρά από εκδηλώσεις για την παρουσίαση του προγράμματός του, όπως ήταν η εκδήλωση για ένα νέο Ε.Σ.Υ. ή για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην οποία πυρήνας της πρότασής μας είναι η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και η ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις» ανέφερε. «Μία πρόταση που γίνεται τρομακτικά επίκαιρη, αν δούμε την κατάσταση στον τουρισμό», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «με τους φορείς του κλάδου να λένε ότι οι κρατήσεις αυτές τις μέρες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ φοβούνται και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο».
Επισήμανε, ακόμη, ότι «είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά από προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα, η συνταγογράφηση των τεστ ή η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για την αντιμετώπιση της πίεσης στο Ε.Σ.Υ., επιδοκιμάζονται από την πλειοψηφία των πολιτών στις δημοσκοπήσεις».
Όσον αφορά την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι «είναι τεράστια υποκρισία από πλευράς της ΝΔ να αφήνει τους πολίτες να στοιβάζονται καθημερινά στα μέσα μεταφοράς και την ίδια στιγμή να λέει ότι η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανονικούς όρους». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμένη λειτουργία του Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «με τους βουλευτές να μην μπορούν να ψηφίσουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες ενώ υπάρχουν τα τεχνικά μέσα για να γίνει αυτό». «Τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας επιστρέφει στην κανονικότητα, η ΝΔ αφήνει τη Βουλή έξω από αυτό και με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν μία σειρά από δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και ζητήματα συνοχής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, όπως είναι αυτό που αντιμετωπίζουν με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία» διεμήνυσε.
Αναφερθείς στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, τόνισε ότι «η ΝΔ έχει χάσει πλέον κάθε αξιοπιστία, όταν πριν από έναν χρόνο περίπου το σχετικό νομοσχέδιο περνούσε από τη Βουλή με μεγάλη συναίνεση και ξαφνικά ο κ. Βορίδης ανακάλυψε ότι διαφωνεί με τον κ. Θεοδωρικάκο». «Καλό είναι να λύσουν αλλιώς τις εσωκομματικές διαφορές τους», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «και όχι στην "πλάτη" εκλογικών συστημάτων». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «μοιάζει πραγματικά υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΝΔ για τους Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό, τη στιγμή που φέρνει στη Βουλή ένα εργασιακό νομοσχέδιο που θα διώξει τους νέους επιστήμονες από τη χώρα».
«Η πρότασή μας να ψηφίζουν χωρίς περιορισμό όλοι οι απόδημοι, αλλά με σταθμισμένη ψήφο, κατά το γαλλικό, ιταλικό και πορτογαλικό μοντέλο "κλειστής εκπροσώπησης", είχε χαρακτηριστεί από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2017, με εισηγητή τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ως "βέλτιστη πρακτική"» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι «η κυβέρνηση αντιδρά ετεροχρονισμένα στις προκλήσεις της Τουρκίας και κινείται χωρίς στρατηγική». «Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία του διαλόγου για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. - Τουρκίας και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να θέσει δύο προϋποθέσεις στην τουρκική πλευρά: αφενός να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου να δεχτεί η μία και μοναδική διαφορά μας να λυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης» κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.