«Άλλος ένας χώρος πολιτισμού στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της ΝΔ. Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, αυτό το συλλογικό εγχείρημα εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η κατάληψη πολιτισμού στην καρδιά της πόλης της Αθήνας, που γεννήθηκε από τις διαφορετικές συλλογικότητες των κοινωνικών κινημάτων και που εδώ και μία δεκαετία αποτέλεσε ένα από τα σημεία αναφοράς για καλλιτέχνες και θεατές, εκκενώνεται σήμερα από αστυνομικές δυνάμεις» αναφέρει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.
«Στην πιο οδυνηρή περίοδο των τελευταίων χρόνων για τη χώρα μας, η κυβέρνηση συμβολικά και υλικά διαλέγει να βάλει τη σφραγίδα της πολιτικής της στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενους σε αυτόν.
Στον παλαιοκομματισμό και τη νεοφιλελεύθερη αγριότητα των ενεργειών της, σήμερα προστίθεται και ένα ακόμη στοιχείο, ο ιδεοληπτικός επαρχιωτισμός απέναντι σε αυτό που νοηματοδοτεί ο χώρος του Εμπρός: τη διαφορετική αντίληψη της συνύπαρξης και της συμβίωσης ανθρώπων και τέχνης.
Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπόλογο γι' αυτή την εξέλιξη» καταλήγει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Αστυνομία εκκένωσε το Θέατρο Εμπρός
Αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν νωρίτερα το ιστορικό κτίριο που φιλοξενεί το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, στην περιοχή του Ψυρρή.
Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 έως το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου Εμπρός.
Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβριο του 2011, με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη» και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.
Έπειτα από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση.
Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2.000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας.
Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια – μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.