Αλέξης Τσίπρας: «Με 100 νεκρούς την ημέρα δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία»

Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση για πανδημία: «Όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα, υπάρχει ζήτημα διαχείρισης και δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία»

 Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία του κορονοϊού, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, με περίπου 100 νεκρούς σε καθημερινή βάση, θα μπορούσε να αποφευχθεί: «Όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα, υπάρχει ζήτημα διαχείρισης και δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία. Συναγωνίζεσαι τις χειρότερες (σε ποσοστά) χώρες της Ε.Ε.».

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επικαλέστηκε τα στοιχεία, λέγοντας ότι έως σήμερα το πρωί έχουμε επίσημα καταγεγραμμένους 3.003 θανάτους, για να παρατηρήσει ωστόσο πως «το στοιχείο που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι στις 31 Οκτωβρίου ήταν 626. Σε έναν μήνα και μία εβδομάδα 2.377 συνάνθρωποί μας κατέληξαν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης και στις αποκαλύψεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και φανερώνουν πως «κι αυτή η έρμη η επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση ενδεχομένως να καλείται να αποφασίσει μη έχοντας πλήρη εικόνα και στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στη «διπλή πλατφόρμα καταγραφής», αλλά κυρίως στο γεγονός ότι «βλέπουμε το 70% κρουσμάτων να καταγράφεται στο 30% του πληθυσμού της χώρας στη Βόρεια Ελλάδας», επομένως το ερώτημα είναι «αν αυτό ήταν σε γνώση της επιτροπής κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας». Κι αυτό διότι, όπως σχολίασε, «αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής ανά νομό, θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα».

Συνταγογράφηση και τεστ

«Χθες ήταν κάτω από 10.000 τα τεστ, άρα αλλάζεις την ψυχολογία της κοινής γνώμης αυξομειώνοντας τον αριθμό τους», παρατήρησε με νόημα. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ένα τρίτο θέμα που χαρακτηρίζεται κρίσιμο είναι ο διαρκώς σταθερός αριθμός των διασωληνωμένων. Παρατήρησε ότι σε καθημερινή βάση ο αριθμός είναι γύρω στους 600 και διερωτήθηκε εάν αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη προσφοράς των κλινών ΜΕΘ. «Άρα πόσοι συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εντός ΜΕΘ και πόσοι εκτός;» αναρωτήθηκε και έκανε αναφορά στον θάνατο της 37χρονης νοσηλεύτριας που πέθανε σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας εκτός ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επίταξης ιδιωτικών νοσοκομειακών μονάδων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι γίνεται για μικρές μονάδες, ότι ενοικιάζεται ο εξοπλισμός τους για να στελεχωθεί από γιατρούς του δημόσιου τομέα, και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από την προ Covid περίοδο. Κατέληξε πως είναι κρίσιμο να ανοίξουν οι ιδιωτικές δομές για να ενισχυθεί το σύστημα, αλλά συγχρόνως να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για δαπάνες υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM