Η στήριξη της απασχόλησης είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα για το επόμενο χρονικό διάστημα και τουλάχιστον μέχρι και τον Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στο Eurogroup της Παρασκευής να προσπαθήσει να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στο πρόγραμμα sure.
Ο Έλληνας υπουργός Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι θα ζητήσει από το Eurogroup την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του Sure.
Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών.
Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν την Παρασκευή στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα.
Οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ., αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο από 1,5 δισ. και ο ευσεβής πόθος είναι να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Με τα παραπάνω κονδύλια ο προϋπολογισμός θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της επιδότησης μέρους των απωλειών στους μισθούς των εργαζόμενων που θα τεθούν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης καθώς και κάλυψης τμήματος των ασφαλιστικών εισφορών.
Βεβαίως η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει με σύνεση αυτούς τους πόρους, αφού δεν πρόκειται για επιχορηγήσεις αλλά για δάνεια από την Κομισιόν τα οποία συνοδεύονται από ανάλογες εγγυήσεις.
Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αποκτά κομβική σημασία και αποτελεί πολύτιμη ομπρέλα προστασίας για τους εργαζόμενους σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, όπου λόγω της ταμειακής στενότητας στη αγορά αναμένεται κύμα μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική με ταυτόχρονη μείωση μισθών.
Εκτιμάται ότι οι μέσες απώλειες για έναν εργαζόμενο που θα επιδοτείται από το κράτος για το 60% της διαφοράς του μισθού που είχε σε καθεστώς πλήρης απασχόλησης θα φθάνουν τα 100 με 250 ευρώ το μήνα.
Δύο είναι τα σενάρια για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η κρατική επιδότηση.- Το πρώτο ο πρώτο αφορά την επιδότηση μέρους της απώλειας μισθού όσων επιστρέψουν στην εργασία με χαμηλότερες αποδοχές. Με βάση αυτό το κράτος θα δίνει π.χ. το 50% της απώλειας, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα το καταβάλει ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν προ κρίσης ο εργαζόμενος έπαιρνε 1.000 ευρώ και μετά την κρίση 500 ευρώ, το κράτος θα του έδινε επιπλέον 250 ευρώ.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση του 40% του μισθού (όχι των απωλειών του μισθού) που είχε ένας εργαζόμενος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το υπόλοιπο 60% θα το καταβάλλει κανονικά ο εργοδότης. Για παράδειγμα, αν ο μισθός του εργαζομένου ήταν προ κρίσης 1.000 ευρώ, το κράτος θα επιδοτήσει τα 400 ευρώ και ο εργοδότης θα καταβάλει τα υπόλοιπα 600 ευρώ.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για την κυβέρνηση και το πακέτο των 200 δισ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από τα δάνεια της ΕΤΕπ η Ελλάδα διεκδικεί τουλάχιστον 3 δις. ευρώ που θα τύχουν μόχλευσης από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες οι οποίες θα χορηγήσουν δάνεια κυρίως για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον κοροναϊό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΠΟΕΔΗΝ: Προχωράει σε 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη
- Μύκονος: Βυθισμένο στη κρίση το κοσμοπολίτικο νησί – Άδεια τα σοκάκια (Vid)
- Παγκράτι: Νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Βαρνάβα – Τρία μπαρ έδιναν take away ποτά
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM