Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που μπήκε στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης είναι, εκ πρώτης όψεως, μια κυβερνητική πρωτοβουλία που περιέχει το δέον γενέσθαι στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
Είναι αυτό που λέμε μια καλή ιδέα με σύγχρονη οπτική και προς τη σωστή κατεύθυνση
Οι πιο «μυημένοι» πάντως κρούουν και κώδωνα, αν όχι κινδύνου τουλάχιστον προειδοποίησης. Αναρωτιούνται για παράδειγμα για το αν το νέο νομικό πλαίσιο αφήνει περιθώρια να μετατραπούν τα ζώα συντροφιάς σε ένα ακόμη οικονομικό μέγεθος, ένα τεκμήριο πλούτου , ένα νέο πεδίο φορολόγησης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνιστά όχι μόνο παραλογισμό, αλλά μια τεράστια παγίδα.
Αν οι άξονες του εν λόγω νομοσχεδίου που επικυρώνει την μεταβίβαση των οικείων αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών διαβασθούν προσεκτικά, οι σχετικές ανησυχίες δεν αναχαιτίζονται. Αν η εν λόγω – εκ πρώτης όψεως – στη σωστή κατεύθυνση κυβερνητική πρωτοβουλία εργαλειοποιηθεί με οικονομικό – εισπρακτικό επίκεντρο θα διαστρέψει την αξία και την κοινωνική σημασία της σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς.
Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς που προβλέπει το νομοσχέδιο, για παράδειγμα είναι μια σωστή πρόνοια αρκεί να μην αποτελέσει πρόφαση μιας ακόμα … κρατικής εισβολής στις τσέπες των πολιτών. Τα ζώα συντροφιάς είναι οι απαράμιλλα καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Θα είναι ανήθικο, προοπτικά, μια εισπρακτικού χαρακτήρα ανεξέλεγκτη στόχευση να διασαλεύσει αυτήν την τόσο αναγκαία σχέση.
Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης. Ορθό κι αυτό. Αρκεί να μην αφήνει κανένα «παράθυρο διαφυγής» για όποιον κακοποιεί ζώα, όπου κι αν ανήκει – πολιτικά ταξικά ή οικονομικά .
Αντιδρούν και δείχνουν ΜΚΟ και ιδιώτες
Την ίδια ώρα κτηνίατροι του Δημοσίου επισημαίνουν ότι το ν/σ είναι μακριά από την κοινοτική νομοθεσία και δεν έχει τις βασικές προϋποθέσεις η αρμόδια αρχή, για να διαχειριστεί σειρά θεμάτων, που σχετίζονται άμεσα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τις οποίες είναι πιστοποιημένοι από την Κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και Συνδικαλιστές κτηνίατροι, που πρόσκεινται στη ΝΔ αντιτίθενται κι αυτοί στις νέες ρυθμίσεις, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, διότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει ορίσει ως αρμόδια Αρχή.
Γιατί ενώ σε όλη την Ευρώπη το θέμα των κατοικίδιων το έχουν τα «αγροτικά» υπουργεία, στην Ελλάδα θα το έχει τα Εσωτερικών; Γιατί παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία ζώων συντροφιάς του 2015; Γιατί ενώ έχουμε από το 2012 ηλεκτρονική βάση Ζώων Συντροφιάς και Ιδιοκτητών, ξανά φτιάχνουμε το 2021 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς;
Μια απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δίνουν οι πραγματικά γνωρίζοντες τα των ζώων, όπως τα μέλη της Ομοσπονδίας Ζωωφιλικών Σωματείων: «Η εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ανατίθεται σε εξωθεσμικούς παράγοντες και σε κάποιες επιτροπές του ΥΠΕΣ, όπου πλειοψηφούν ιδιώτες και συμμετέχουν με αποφασιστικό ρόλο ΜΚΟ».
Να το κάνουμε πιο λιανά, από την Ευρώπη προβλέπεται χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν τα αδέσποτα, τη μέριμνα των οποίων έχουν οι δήμοι, και οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει συνεργασίες με γνωστές ΜΚΟ στο χώρο των ζώων, με πρώτο τον δήμο Αθηναίων. Ιδιώτες και ΜΚΟ θα εποπτεύουν τα προγράμματα που θα τρέχουν οι δήμοι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο παρεμπιπτόντως αλλιώς ήταν γραμμένο όταν το διάβασαν στην ΚΕΔ, αλλιώς το είδαν την επόμενη ημέρα όταν τέθηκε σε διαβούλευση.
Κι επειδή κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι αντιδράσεις καθώς και η διατύπωση φόβων και επιφυλάξεων είναι πρόωρες, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, αναμένονται με ενδιαφέρον τα εξαγόμενα της.