Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό καθηγητή Αρμπέρ

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η συνάντηση θα γίνει παρουσία και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς εντός των επόμενων ημερών ξεκινάνε και στην Ελλάδα οι κλινικές δοκιμές για το ισραηλινό φάρμακο κατά της νόσου Covid-19.

O καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου, Ναντίρ Αρμπέρ, βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα και έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την έναρξη της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού.

Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Τον καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ υποδέχτηκαν τη Μ. Τετάρτη στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο –όπως είπε– «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Άμεσα, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, είχε αναφέρει ο Ναντίρ Αρμπέρ. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

 «Σκοπεύω να επισκεφθώ την Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να δω από κοντά την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες ασθενείς υπήρξαν εξαρχής η πρώτη μας προτεραιότητα. Οι ελληνικές Αρχές και ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνουν μια αποτελεσματική και αποδοτική δουλειά πάνω στη διαχείριση της πανδημίας και θα χαρώ να συνεργαστώ μαζί τους» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.