Μητσοτάκης - «Innovative Greeks»: «Αποτελούμε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό»

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks»

«Η κυβέρνηση δεν εστιάζει σε μικρή αλλαγή. Οι φιλοδοξίες μας είναι πολύ μεγάλες για να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Innovative Greeks».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες που καινοτομούν εντός και εκτός συνόρων και τόνισε πως πρέπει να είμαστε τολμηροί στον τρόπο που ενεργούμε και να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία, είπε ότι, παρότι πρόκειται για τεράστια υγειονομική κρίση, αποτελεί και τεράστια ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με τον δημόσιο τομέα.

«Επιπλέον, μετά την πανδημία ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι θα μπορείς να εργαστείς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, και η Ελλάδα προσφέρει ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ποιότητα ζωής. Είμαστε ελκυστικοί όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για άλλες εθνικότητες. Θα πρέπει να είναι ο καλύτερος τόπος να εργαστείς, είτε είσαι Έλληνας είτε όχι», πρόσθεσε.

«Ζητάμε από Έλληνες και από μη Έλληνες να επενδύσουν»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς θα επωφεληθεί η χώρα και από εκείνους που θα θελήσουν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

«Βεβαίως δεν θα γυρίσουν όλοι. Πρώτα από όλα θέλουμε οι Έλληνες να συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης να μπορούν οι Έλληνες της διασποράς να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

«Δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να επιστρέψει κανείς στην Ελλάδα. Αρκεί να δηλώσουν ενδιαφέρον να βοηθήσουν, είτε με τη γνώση τους είτε με το κεφάλαιό τους. Απευθύνω έκκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ζητάμε από Έλληνες και από μη Έλληνες να επενδύσουν. Αποτελούμε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι ένα βήμα που θα μπορούσε να απασχολήσει Έλληνες του εξωτερικού είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως η φετινή είναι πολύ σημαντική χρονιά για εμάς, καθώς συμπληρώνουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Είναι ευκαιρία να κάνουμε αναδρομή και απολογισμό. Να δούμε πότε πετύχαμε και πώς μπορούμε να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον. Όχι μόνο να γιορτάσουμε το παρελθόν, αλλά να χαρτογραφήσουμε μια νέα πορεία για ένα φιλόδοξο μέλλον», υπογράμμισε.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε στη δημόσια εκπαίδευση»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολύ καλή παράδοση, ειδικά στις θετικές επιστήμες, αλλά, ενώ είμαστε μια χώρα που το 42% των νέων διαθέτει πτυχίο, η ανεργία είναι πάνω από 15% και περισσότερες από το 1/3 των εταιρειών δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπους με τα κατάλληλα προσόντα. Ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε ότι αυτό συνιστά μια αντίφαση και ρώτησε τι θα κάνει η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε στη δημόσια εκπαίδευση και πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νηπιαγωγεία, τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τις δεξιότητες που θεωρούμε σημαντικές», απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως είναι κρίσιμης σημασίας τι μαθαίνουν οι νέοι στο πανεπιστήμιο και πώς επιλέγουν τι θα είναι αυτό που θα σπουδάσουν.

Οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Σχετικά με την απόφαση μεγάλων εταιρειών, όπως η Pfizer και η Amazon, να επενδύσουν στην Ελλάδα, είπε ότι το έκαναν γιατί αποφάσισαν ότι αξίζει. «Για κάποιες αυτό θα ήταν αδιανόητο προ κάποιων ετών. Νιώθουν άνετα με την κυβέρνησή μας. Δεν μου αρέσει να πω ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των επιχειρήσεων. Είμαστε απλώς ειλικρινείς και οι πολυεθνικές εκτιμούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως αυτό μετά παίρνει μορφή χιονοστιβάδας.

«Πλέον είμαστε στον χάρτη των επενδυτών. Τώρα όλοι κοιτούν την Ελλάδα και όχι μόνο σε τομείς όπως ο τουρισμός. Δείτε τι έγινε με τη Pfizer, που δημιουργεί data center στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Μπορεί να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι κοντά στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Αφρική και την Ινδία, που είναι μια νέα αγορά.

«Υπάρχουν τρόποι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας»

Απευθυνόμενος στις καινοτόμες επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τούς έστειλε το μήνυμα να συνεχίσουν να παίρνουν μέρος στα δρώμενα στην Ελλάδα και να βοηθήσουν να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας. «Κάποιοι θα επιστρέψουν. Όσοι μείνουν στο εξωτερικό να έχουν πάντα ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Το αν θα μπορέσουν οι καινοτόμοι Έλληνες να μετασχηματίσουν την Ελλάδα, ώστε να είναι καινοτόμα, θα ήταν σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM