Σκυλακάκης: Είναι πολλά τα λεφτά - Μεγάλη η επιβάρυνση
για κάθε μέρα καραντίνας
Του Μάκη Θεοδώση
Το συνολικό κόστος της πανδημίας για το 2020 έφτασε τα 26 δισ. ευρώ, ενώ ένα πλήρες lockdown κοστίζει στην οικονομία από 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1,6% του ΑΕΠ της χώρας, με το λιανεμπόριο να αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν το καμπανάκι Γεραπετρίτη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορο άνοιγμα της αγοράς.
«Είναι πολλά τα δανεικά»«Είναι πολλά τα χρήματα και, δυστυχώς, είναι χρήματα που δανειζόμαστε και πρέπει με σωφροσύνη να διαχειριστούμε κατά την τελευταία αυτή φάση της πανδημίας και την επόμενη μέρα, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια δυναμική ανάκαμψη και να μην έχουμε μια βαριά επίπτωση στα δημόσια οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εσαεί παροχές παρά μόνο για στοχευμένες ενισχύσεις, προκειμένου «να κρατήσουμε ζωντανές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», καλύπτοντας «τις πολύ επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», για να «μην αφήσουμε να δημιουργηθεί μια μόνιμη καταστροφή στον οικονομικό ιστό».
«Κρίσιμο το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου»Το κλειδί για την επόμενη μέρα είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «να περάσει η περίοδος του Μαρτίου και του Απριλίου χωρίς μεγάλες οικονομικές ζημιές». Επίσης, έκανε λόγο για πολύ καλή πιθανότητα για δυναμική ανάκαμψη από τα μέσα του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς αφενός υπάρχει αναβαλλόμενη κατανάλωση (όπως φαίνεται από την αύξηση των καταθέσεων) και αφετέρου είναι υπαρκτή η ζήτηση στο μέτωπο του τουρισμού, αφού η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες υψηλής ζήτησης στον χάρτη της TUI. Στόχος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι να επέλθει μια οικονομική κανονικότητα –έστω με μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα– περί τα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
«Όχι άλλο μνημόνιο»Όσον αφορά δε την προοπτική φορολογικών ελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός προτού τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας και διευκρινιστούν οι κανόνες τους οποίους θα εφαρμόσει η Ε.Ε. στην επόμενη φάση. Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν υπάρχει φόβος για νέα μνημόνια, καθώς «είμαστε μαζί με τη μεγάλη ομάδα των χωρών», ενώ είναι σημαντική η συμβολή της κυβερνητικής προσπάθειας στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, που δίνει τη δυνατότητα μαζικής αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν είναι δωρεάν, είναι δανεικά χρήματα»Αναφερόμενος στα αιτήματα φορέων για περαιτέρω ελαφρύνσεις, ο κ. Σκυλακάκης τούς κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να είναι προσεκτικοί, καθώς τα λεφτά είναι δανεικά. «Θα συνιστούσα σε όλους τους κλάδους να είναι συγκρατημένοι και προσεκτικοί», καθώς «είναι εποχή του μέτρου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούν στο σύνολό τους και πως η μη επιστροφή σημαντικού μέρους θα γίνει με στοχευμένα κριτήρια.
«Το "κούρεμα" οφειλών θέλει δύο, σαν το τανγκό»Τα δημόσια οικονομικά είναι πεπερασμένα, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, σε επίπεδο Ε.Ε., σχέδιο για μαζικές διαγραφές οφειλών, ενώ σχολιάζοντας και το σχετικό αίτημα που διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το "κούρεμα" απαιτεί συνήθως δύο, είναι σαν το τανγκό, δεν το χορεύει κάποιος μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χόρεψε μόνος του το 2015 και είδαμε τι έγινε. Ας είμαστε ρεαλιστές».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο σχέδιο της ΑΑΔΕ για το σκανάρισμα των χάρτινων αποδείξεων προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εντοπιστούν οι επαγγελματίες με τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ-
Νικολάου: Αίτηση αποφυλάκισης του Κουφοντίνα μπορεί να γίνει το Σεπτέμβριο του 2021
-
Βουλή: Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις
-
ΣΥΡΙΖΑ για ΕΡΤ: “Μαύρο” στην προβολή θέσεων της αντιπολίτευσης