Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζέφη Δημαδάμα σε άρθρο της σχετικά με την πανδημία και τις συνέπειές της, τονίζει πως οξύνονται με αμείωτους ρυθμούς οι ανισότητες σε όλο τον κόσμο.
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
"Η πανδημία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Με αμείωτους ρυθμούς όμως συνεχίζεται και η όξυνση των ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη. Με βάση μια τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι φτωχοί εργαζόμενοι εκτιμάται ότι χάνουν ήδη έως και το 16% των εισοδημάτων τους¨, υπογραμμίζει η Ζέφη Δημαδάμα.
"Παρά τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, η απώλεια των εισοδημάτων για τους χαμηλόμισθους θα κυμανθεί μεταξύ 10% έως 16 % , ενώ η μισθολογική ανισότητα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 3,5% και ο δείκτης φτώχειας του πληθυσμού θα αυξηθεί κατά 9,4%.
Οι επιπτώσεις στις γυναίκες είναι σφοδρότερες από ότι στους άνδρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες υπολογίζεται ότι χάνουν το 8,1% των μισθών τους το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το 5,4% των ανδρών.
Η κρίση έχει πλήξει σοβαρά και όσους βιοπορίζονται από την άτυπη οικονομία (πωλήσεις στον δρόμο, η οικιακή εργασία, συλλογή απορριμμάτων), οι οποίοι υπολογίζονται παγκόσμια σε δυο δισεκατομμύρια άτυπα εργαζομένους και κερδίζουν περίπου 2 δολάρια την ημέρα.
Ενώ η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι συνέπειες διαφέρουν, ανάλογα με τη δύναμη των οικονομιών κάθε χώρας. Επομένως, η ανισότητα μεταξύ των χωρών αναμένεται να αυξηθεί έως και 4% (με βάση το οικονομικό υπόδειγμα) ενώ μπορεί να φτάσει έως και το 12%.
Για άλλη μια φορά το μεγάλο βάρος του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας θα πληρώσει η Νότια και η Ανατολική Ευρώπη.
Η αύξηση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα που δημιουργήθηκε από την κρίση COVID-19 απειλεί να δημιουργήσει μια “αρνητική κληρονομιά” φτώχειας και οικονομικής αστάθειας διαταράσσοντας ιδιαίτερα την κοινωνική συνοχή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά χωρίς σχέδιο και με συντηρητικές προτάσεις οι οποίες όμως είναι ημίμετρα για την ύφεση άρα και τη φτώχεια που πλησιάζει.
Οι προτεραιότητες πρέπει να είναι ο περιορισμός της απώλειας θέσεων εργασίας, η πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία για όλους αλλά και η ουσιαστική ενίσχυση των αμοιβών εργαζόμενων σε επαγγέλματα υψηλής κοινωνικής αξίας, όπως αυτές των ιατρών, νοσοκόμων, φροντιστών που σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται με ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες προτάσεις με έμφαση σε νέες θέσεις εργασίας και επένδυση στην τοπική καινοτομία, στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Την εξασφάλιση των παραπάνω την οφείλουμε ειδικά στις νεότερες γενιές που η ζωή τους και το μέλλον τους στιγματίστηκε από το πρωτόγνωρο φαινόμενο του κορoνοιού και των απρόβλεπτων επιπτώσεων του" καταλήγει η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Κορονοϊός: 693 κρούσματα και 85 νέοι θάνατοι
- Σύψας: «Αναμένεται τον Ιανουάριο να ζοριστούμε»
- Χριστούγεννα: Όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό