Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά καταλογίζει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ότι «δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής. Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία».
«Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας». Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής». «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας», αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Στη σχετική ανακοίνωση, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες δηλώσεις των υπουργών προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν». «Δεν έχει προετοιμαστεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα lockdown - ακορντεόν θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία», υπογραμμίζει.
Διαβάστε παρακάτω την ερώτησηΗ πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα: «Εάν και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλές “άνοιγμα”. Τι μέτρα έχετε λάβει για τον καλύτερο συντονισμό των νοσοκομειακών μονάδων όλης της χώρας; Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Τι βελτιώσεις προβλέπονται για την καλύτερη επιδημιολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής; Εάν υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό), ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Εάν θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Εάν καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα και εάν υπάρχει έλεγχος» και, τέλος, «εάν θα διατεθούν οι πρόσθετοι, απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Εάν θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό και εάν θα ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά και εάν θα τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Δεν μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα για την παράταση της καραντίνας
- Lockdown: Σενάριο για παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου
- Κορονοϊός ‒ ΕΟΔΥ: Απαντά στα δημοσιεύματα για τον αριθμό των κρουσμάτων
- Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Τραγική η κατάσταση ‒ Καμία κουβέντα για άνοιγμα