Τσιάρας - Κοροναϊός: «Προβλέπεται φυλάκιση έως 3 χρόνια για fake news»

Τους τρόπους να αντιμετωπίσει τη διασπορά fake news εξετάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι το άρθρο 151 του νέου ποινικού κώδικα προβλέπει φυλάκιση έως και 3 χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα όπως επισήμανε αν διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν είναι πολύ αποτελεσματική για τα συγκεκριμένα αδικήματα, είναι πολύ πιθανό, μέσα από τις προτάσεις της ειδικής επιτροπής που παρακολουθεί το νέο ποινικό κώδικα, να προχωρήσει η πολιτεία σε αυστηροποίηση των ποινών για την διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Για την παραβίαση της καραντίνας, όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, το αδίκημα αυτό έγκειται στο 285 άρθρο του ποινικού κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση έως και 10 έτη αν κάποιος κριθεί υπαίτιος για το θάνατο ενός ανθρώπου, και μεγαλύτερες ποινές αν προκληθεί θάνατος περισσότερων ανθρώπων.

«Το ζήτημα είναι να μη φθάσουμε στην εφαρμογή των ισχύουσων διατάξεων αλλά να προλάβουμε πριν φτάσουμε εκεί» ανέφερε ο υπουργός.

Για τα δικαστήρια ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες επιδημιολογικές εξελίξεις της χώρας και αυτήν την εβδομάδα, θα αποφασιστεί αν χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπου, όπως επισήμανε, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM