Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να «τρέχει» τις εξελίξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πιο γρήγορα απ΄ όσο είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο πρωθυπουργός θέλει να έχουν γίνει οι κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους μεταφέρει τις σκέψεις του μέχρι τα μέσα του μήνα.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται πως τα τετ α τετ ίσως να γίνουν και εντός της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή, λίγα 24ωρα δηλαδή μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Η «βιασύνη» αυτή από την κυβέρνηση ίσως ερμηνεύεται και ως κινητοποίηση μπροστά στην κριτική που της έχει ασκηθεί για τον μέχρι τώρα επικοινωνιακό χειρισμό όσον αφορά το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, τα φώτα πλέον στρέφονται στα πρόσωπα που «παίζουν» δυνατά…
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το περιβάλλον του πρωθυπουργού να έχει πλέον απομακρύνει επιλογές που προέρχονται από τον στενό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σχετικά με τον νυν ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, φαίνεται πως δεν έχει βγει από το κάδρο, αλλά οι πιθανότητες να προταθεί από τον πρωθυπουργό παραμένουν μικρές.
Σε αυτό συνυπολογίζεται και η εμμονική όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στον Προκόπη Παυλόπουλο, δημιουργώντας συνθήκες που θα μπορούσαν να δείξουν ότι η κυβέρνηση… «σέρνεται» πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημαντικό στην εξίσωση είναι και το ΚΙΝΑΛ το οποίο έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει πρόσωπο προερχόμενο από τη ΝΔ ενώ έχει προτείνει τους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Και τα τρία πρόσωπα ωστόσο δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνουν την απαραίτητη στήριξη τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εσωκομματικά στη ΝΔ.
Από την άλλη υπάρχουν και οι γυναίκες… Δύο ονόματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι αυτά της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Η Μαρία Δαμανάκη είναι ένα όνομα που έχει ακουστεί και συζητείται. Η κυρία Δαμανάκη, εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου, υπήρξε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του προδρόμου δηλαδή του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας στην ηγεσία του τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο. Έκτοτε, μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ορίστηκε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά της, γιατί είχε περάσει από το ΠΑΣΟΚ.
Άλλη μία γυναίκα, το όνομα της οποίας έχει πέσει στο τραπέζι είναι η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία προέρχεται από την Κεντροαριστερά, έχει συμπάθειες εντός της Νέας Δημοκρατίας και ήταν η υπουργός η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 255 ψήφους από τη Βουλή στο νομοσχέδιό της για την Παιδεία. Και αυτό το σενάριο, ωστόσο, φαίνεται να έχει τα πλην του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τις ενστάσεις του καθώς θεωρεί το πρόσωπο της Άννας Διαμαντοπούλου ως «μνημονιακό».
Τέλος αυτήν την στιγμή ο μοναδικός άνδρας που φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο πρωθυπουργός είναι ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά την πρώτη μείζονος σημασίας πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μέσα στο 2020, καθώς εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο είναι να δρομολογηθούν, αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, οι διαδικασίες για την κατάθεση στη Βουλή του εκλογικού νομοσχεδίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετακινηθεί από την απλή αναλογική, κάτι που, δεν αφήνει περιθώρια ότι μπορεί να επαναληφθεί η διακομματική συναίνεση που διαμορφώθηκε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πολιτικός διάλογος θα γίνει αλλά θα έχει ως βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων που θα δοθεί στα κόμματα, ενώ δεν είναι στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει και στην περίπτωση αυτή συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαμηνύει πως, εάν χρειαστεί, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνο από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ., καθώς θεωρείται απαραίτητο να υπάρξει η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμων, σταθερών κυβερνήσεων, οι οποίες θα μπορούν να δρουν με ταχύτητα.