Κοροναϊός: Επικριτική η Γεννηματά στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε επικριτικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, καταλόγισε στην κυβέρνηση ως πρώτο λάθος το γεγονός ότι άνοιξε άνευ όρων τη χώρα εν μέσω πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η κυβέρνηση έδωσε το μήνυμα χαλαρότητας και άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του».

Γεννηματά: «Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε ένα μήνυμα χαλαρότητας»

Η κ. Γεννηματά εξήγησε πως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του «έδωσαν ένα μήνυμα χαλαρότητας», συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις με συνωστισμό «χωρίς μάσκες, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο».

«Δεν ενίσχυσαν το ΕΣΥ, ούτε άνοιξαν ΜΕΘ και σήμερα το σύστημα καταρρέει»

«Δεν ασχολήθηκαν για να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανοίξουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να κάνουν έγκαιρα τις προκηρύξεις για να προσλάβουν το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές. Ακόμα και οι μονάδες που γίνονται από τις δωρεές δεν έχουν ενεργοποιηθεί και οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών γίνονται τώρα. Δεν έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό για να λειτουργήσουν τις μονάδες και δεν φτιάχτηκαν τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σημείωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Συνεχίζοντας, με δυσαρέσκεια είπε πως «Άφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του και σήμερα καταρρέει. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται όλα τα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και μένουν τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς ενίσχυση μόνο για τα COVID-19 περιστατικά».

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί»

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχασε έξι μήνες με ευθύνη της γιατί «ασχολήθηκε μονάχα με την επικοινωνία και με την προετοιμασία της να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Άφησε όλα τα προβλήματα και προσπάθησε να τα κρύψει κάτω από το χαλί και -πολύ χειρότερα- δεν ασχολήθηκε για να τα λύσει. Δεν υπήρξε σχέδιο και προετοιμασία ούτε για την ενίσχυση του ΕΣΥ ούτε για το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ούτε για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια ούτε για την αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς».

«Δεν εμπιστεύομαι την μυστική διπλωματία και την κρυφή ατζέντα»

Έντονες ήταν οι επικρίσεις της και για την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση όσον αφορά την τουρκική επιθετικότητα και την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

«Δεν εμπιστεύομαι την μυστική διπλωματία και την κρυφή ατζέντα. Αναπάντητα έχει αφήσει τα ερωτήματα ο κ. Μητσοτάκης, και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Μίλησε ο ίδιος για έγγραφη συμφωνία, για την οποία δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Η έγγραφη συμφωνία δεν έχει σχέση με διερευνητικές», τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ επεσήμανε ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν απαιτούν έγγραφη συμφωνία.

Όπως υποστήριξε «η έγγραφη συμφωνία σημαίνει ότι υπάρχει πλαίσιο διαλόγου. Πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Μιλάει για άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία και μας το κρύβει; Η Τουρκία είναι φανερό ότι έχει μία οθωμανική στρατηγική. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται να ξεκινάει την επόμενη μέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με το Oruc Reis να τριγυρνά και να επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές για να ενισχύει τα δικά τους επιχειρήματα».

«Η παράταξη μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου»

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι χρειάζεται ξεκάθαρη γραμμή από την ελληνική πλευρά και υπογράμμισε πως το Κίνημα Αλλαγής και η γενικότερα «η παράταξη μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά χωρίς εκβιασμούς, χωρίς το περίστροφο από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι και μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση «να θεσμοθετηθούν άμεσα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμένες κυρώσεις με ρήτρα άμεσης, αυτόματης εφαρμογής στην επόμενη κίνηση του Ερντογάν».

Για τις καταστροφές του Ιανού στη Θεσσαλία

Αναφορικά με τους πληγέντες από την κακοκαιρία Ιανός στη Θεσσαλία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως δεν αρκούν τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν.

Η ίδια υπογράμμισε πως τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, «δεν πρέπει να μπλέξουν στη γραφειοκρατία, να μην καθυστερήσουν και να εφαρμοστούν άμεσα».

Ενώ κλείνοντας, τόνισε πως «… το δεύτερο και σημαντικότερο είναι, ότι η περιοχή για να επανέλθει χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα σχέδιο, που θα ξεκινά από τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αγροτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM