Δένδιας: «Η Ελλάδα θα ζητήσει κυρώσεις»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, ούτως ώστε να συζητήσει για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε για τη στάση της Τουρκίας: «Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρώ όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος»

Για τη συζήτηση στις Βρυξέλλες ανέφερε πως «εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της»

«Ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό ενώ είναι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM