Γαλλία: Τέλος οι ιμάμηδες με εντολή Μακρόν (pics)

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει το πρόγραμμα όπου ξένες χώρες αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία.

Αυτό αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «διχασμού» στη χώρα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου πρόεδρου, θα μπει ένα τέλος στην πρακτική όπου χώρες, όπως η Αλγερία ή η Τουρκία θα στέλνουν ιμάμηδες για να κάνουν κήρυγμα σε τζαμιά.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πόλη στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε το εξής:

«Το να μπει ένα τέλος σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε να σταματήσει η ξένη επιρροή και να διασφαλιστεί ότι όλοι θα σέβονται τους νόμους της γαλλικής δημοκρατίας».

Το πρόγραμμα που σκοπεύει να τερματίσει ο Μακρόν, δημιουργήθηκε το 1977.

Έδωσε τη δυνατότητα σε εννέα χώρες να στέλνουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία. Σκοπός αυτών τα πολιτιστικά μαθήματα και οι ξένες γλώσσες σε παιδιά.\

Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμία επίβλεψη από τις γαλλικές αρχές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 80.000 μαθητές κάθε χρόνο.

Περί τους 300 ιμάμηδες φτάνουν στην Γαλλία κάθε χρόνο από τις παραπάνω χώρες.

Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία.

Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και φέτος, αλλά το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Η κυβέρνηση, έχει ζητήσει από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί στην εκπαίδευση ιμάμηδων στην γαλλική επικράτεια. Διασφαλίζοντας έτσι ότι θα μιλάνε Γαλλικά και πως δεν θα διασπείρουν τις ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.

ΜΑΚΡΟΝ: "Δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στο έδαφος της Γαλλίας."

«Η Τουρκία μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς ή όχι. Αλλά δεν θα επιτρέψω σε οποιαδήποτε ξένη χώρα να τροφοδοτεί θρησκευτικές ή πολιτισμικές αποσχιστικές τάσεις στο έδαφος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να έχουμε τους νόμους της Τουρκίας στο έδαφος της Γαλλίας.» τόνισε ο Εμάνουελ Μακρόν.