Τα μαζεύει τώρα ο Μηταράκης: «”Παγώνουν” οι επιτάξεις στα νησιά» (video)

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το πάγωμα των διαδικασιών για την επίταξη των εκτάσεων στα πέντε νησιά του Αιγαίου όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν  νέες κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος αυτό αναμένεται να γίνει για να διευκολυνθεί η διαδικασία επανέναρξης διαλόγου με την τοπική αυτοδιοίκηση των πέντε νησιών και να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Η διαδικασία της επίταξης “παγώνει” μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός τόνισε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια αναγκαστική ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Οι διαδικασίες για να γίνουν συμβάσεις με κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες των υπό επίταξη εκτάσεων θα έπαιρναν χρόνο, ενώ τώρα θα εισπράττουν τα ενοίκια μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής ενοικίασης.

Ο ίδιος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Ένα από τα θέματα που θέτει ο κ. Μηταράκης  στους ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο Νότης Μηταράκης συναντάται την Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί το βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Μετανάστευσης σε ενημέρωση που έκανε την Κυριακή σε στελέχη της ΝΔ την Κυριακή, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM